Верховна Рада дала добро на добудову ХАЕС

Верховна Рада схвалила добудову 3 і 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції (Нетішин, Хмельницька область).

За прийняття у цілому законопроекту №11088 проголосувало 253 депутати при мінімально необхідних 226.

Згідно з документом, енергоблоки розміщуються на проммайданчику Хмельницької АЕС, розташованої на землях енергетичної системи, що межують із землями Нетішина, і є двома однотипними енергоблоками встановленою електричною потужністю 1 000 МВт кожен.

На кожному енергоблоці розміщується реакторна установка типу ВВЕР-1000/В-392 (водо-водяний енергетичний реактор на теплових нейтронах) номінальною тепловою потужністю 3012 МВт, повідомляють «Українські новини».

Законопроект передбачає, що замовник будівництва енергоблоків спрямовує кошти в обсязі 100 млн гривень на спорудження об'єктів соціального призначення шляхом сплати збору соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Зазначені кошти враховуються у кошторисі будівництва енергоблоків і перераховуються до державного бюджету пропорційно фактично освоєним капітальним інвестиціям без урахування податку на додану вартість.

Нагадаємо, раніше комітет Верховної Ради України з питань ПЕК схвалив будівництво 3-го і 4-го блоків Хмельницької АЕС.

В той же час, громадські експерти вважають проект добудови енергоблоків на ХАЕС нелегальним, застарілим і небезпечним:

«Проект АЕС з реактором ВВЕР-1000 розроблявся у 70-х роках і не відповідає сучасним вимогам безпеки. Аварія на такому реакторі не виключена на 100%, наслідки аварії можуть стати катастрофою не тільки для України, але і для Білорусії. В проекті добудови не передбачено спорудження пастки розплаву активної зони реактора, елемента безпеки, що став обов’язковим ще у 1990-х.», – переконаний Андрій Ожаровський, фізик-ядерщик, експерт екологічного об’єднання Беллона (Російська Федерація).

За повідомленням: ua.for-ua.com

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!