В Кіровограді вміють знешкоджувати пестициди

Пестициди за хімічною побудовою схожі на окремі види хімічної зброї.Пестициди за хімічною побудовою схожі на окремі види хімічної зброї. Призначення обох схоже, бо застосовуються пестициди проти живих організмів, для їх знищення, як і зброя для знищення людей. Враховуючи цю особливість їх утилізація схожа з процесом переробки зарина та іприту. В Україні нині працює лише два сертифікованих підприємства з утилізації пестицидів – «Елга» в місті Шостці Сумської області та «Екоцентр» в Кіровограді.Нещодавно кіровоградське підприємство «Екоцентр» виграло тендер на переробку «київських пестицидів» з міста Василькова. Перша партія отрути в обсязі близько 40 тон вже «приїхала» в Кіровоград і майже повністю перероблена.

В кіровоградській фірмі «Екоцентр» переробляються пестициди за відмінною від шосткінської технології спалювання отрутохімікатів, де частка речовин від переробки всеж потрапляє в атмосферу та мається часта неспаленого продукту. В Кіровограді пестициди переробляють за технологією лужного гідролізу, послідовно в чотири етапи в спеціальних реакторах. Продукт переробки вважається настільки нешкідливим і безпечним, що його потім, як наповнювач додають навіть в окремі будівельні матеріали. Як розповів представникам ЗМІ керівник «Екоцентру» Микола Жуков, ці експериментальні будівельні матеріали поки, що використовуються на будівлях та сховищах самого «Екоцентру», наголошуючи на упередженому відношенні до подібних новинок у будівництві. В самому Кіровограді, а підприємство розташоване за містом, нові матеріали ще ніде не застосовувалися.

Якщо говорити про екологічно безпеку, то подібні виробництва є дуже складними в технологічному плані і мають найбільшу кількість дозволів, допусків та ліцензій. Робота підприємства весь час контролюється Державним управлінням охорони навколишнього середовища, Державною екологічною інспекцією, санепідстанцією, інспекцією по охороні праці, різними органами МНС і навіть СБУ. Цілий ряд робіт за угодами з «Екоцентром» виконують і структури МНС, як наприклад транспортування тих же пестицидів з Василькова в Кіровоград, бо саме вони мають спеціальні захищені транспортні засоби, устаткування та відповідний персонал. Це є ще одною стороною забезпечення гарантій безпеки виконуваних в «Екоцентрі» робіт по знешкодженню отрутохімікатів. Регулярно, раз на два місяці, всі продукти переробки перевіряються Інститутом екології та токсикології імені Л.І.Медведя Міністерства охорони здоров’я України. Робітники, яких на підприємстві близько тридцяти працюють в костюмах хімічного захисту та протигасниках.

Нинішнього року держава для робіт по утилізації пестицидів визначила чотири області - Одеську, Кіровоградську, Миколаївську та Херсонську виділено майже 45 000 000 гривен. Але до екологів дійшла інформація, що розпорядник коштів має намір виділити їх одній з німецьких фірм та використати їх потужності. Хоча цю роботу можна було віддати і своїм.

А тим часом по телебаченню вся Україна дивиться, як Вінниччиною мандрують «від двору до двору» десятки ящиків з отрутою і чиновники перед телекамерами розповідають про проблеми з тендерами та предоплатами робіт. Гарна, здається, гра в тендер, що дає отруті поштовх до нових пригод, а нам новий головний біль з того хто і що куди везе і що приховує від громадськості.

http://h.ua/story/83194/

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!