На Рівненщині люди задихаються від отруйної «спадщини»

Мешканці села Дермань Друга живуть за 200 метрів від складу отрутохімікатів.

Частину пестицидів завезли сюди ще за радянських часів. Тиждень тому з сусіднього села перевезли нову партію. Люди скаржаться – склад відгонить страшенним смородом, в горлі першить, сльозяться очі. Працювати в полі та випасати худобу стало неможливо. Та забирати пестициди звідси не поспішають.

«Тут на території немає чим дихати, от зараз західний вітер, і все на центр, на село йде, де люди живуть», – каже житель села Дермань Друга Микола Мацюк.

Пестициди селяни отримали в спадок від колгоспів. Понад 30 років отрута лежала в приміщенні колишніх складів під дірявим дахом. Поруч – сільські наділи та пасовище. Дітлахи до приміщення легко потрапляють.

«Ніхто ж не знає, їх застосувати нікуди не можна, розкладаються, можуть і в річки потрапити, а ще ви ж розумієте, який зараз час – кожен заглядає куди йому не треба», – говорить голова села Дермань Друга Юрій Товстий.

Хвилювання людей марні, запевняють в екологічній інспекції. Нові пестициди, кажуть чиновники, надійно запаковані. Їх вивезуть уже найближчими днями.

«Усі роботи на кінцевій стадії, усі пестициди зібрані, перезатарені у відповідну упаковку, які мають бути повантажені у відповідний транспорт, і мають бути дислоковані з України», – каже заступник начальника екологічної інспекції в Рівненській області Анатолій Петрук.

Утилізуватиме пестициди ізраїльська фірма. За знищення однієї тонни хімікатів держава заплатить 20 тисяч гривень. За умовами договору, вивезти отруту повинні до кінця року. Так довго дихати небезпечними випарами жителі села не збираються. Кажуть, якщо за тиждень місцевий склад не спорожніє, селяни вийдуть на акцію протесту.

Джерело: fakty.ictv.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!