В День Святого Валентина у Львові садили крокуси…

crocus1.jpgУ ніч з 13 на 14 лютого НУО Служба охорони природи разом із управлінням екології та благоустрою м. Львова, Державною екологічною інспекцією у Львівській області та представниками правоохоронних органів провела операцію по виявленню великої партії первоцвітів. При спробі торговцями червонокнижними квітами продати по гуртовим цінам партію у 1000 букетів шафрану Гейфелевого їх було затримано.

Загальна кількість особин перевищила 10 000. Іншими словами, Державі було завдано збитків на суму 120 000 грн. Однак, на сайті Мінприроди від 13.02.2008 за адресою http://menr.gov.ua/cgi-bin/go?node=2051 вказано, що відтепер компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням шафрана Гейфеля складає 515 грн. за кожну трав'янисту рослину, незалежно від її розміру. За цих обставин, збитки завдані Державі складають 5 150 000 грн.

Згідно ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

Однак, головним досягненням ми вважаємо не затримку такої великої партії, не злагоджену роботу із державними природоохоронними струкутрами, органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами й журналістами. А те, що вперше вилучені первоцвіти не пропали…

Відразу після вилучення, ми звернулись до науковців ботанічного саду Львівського національного унівреситету імені Івана Франка. Їхніми зусиллями було надано невідкладну допомогу й висаджено всі 10 000 первоцвітів. Станом на сьогодні, ці квіти проходять як "прийняті на зберігання шляхом висадки в ґрунт бульбоцибулин з квітками крокуса Гейфелевого". В подальшому, рослини можуть бути використані для відновлення їх чисельності в природних місцезростаннях або для розведення в умовах культури.

Служба охорони природи оголошує подяку заступнику начальника екологічної інспекції Кравцю Леоніду Миколайовичу, заступнику начальника управління благоустрою та екології Львівської міської ради Казимиру Михайлові Миколайовичу, державному інспектору з ОНПС Барабашу Миколі Миколайовичу, співробітникам правоохоронних органів і працівникам ТРК Люкс за самовіддану роботу у галузі охорони природи.

Окрема подяка – директору Ботанічного саду Львівського національного університету імені Івана Франка Прокопіву Андрієві Івановичу та всім його підлеглим за всебічну допомогу.

Служба охорони природи, м.Львів

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!