Уряд збільшив штрафи за порушення законодавства про природно-заповідний фонд

Кабінет міністрів посилив відповідальність за порушення законодавства про природно-заповідний фонд. Штрафи за незаконне вирубування дерев, знищення диких тварин і птахів та забруднення земель зростуть у середньому у п'ять разів. Але екологи не вірять, що зростання штрафів виправить ситуацію.

Кабінет міністрів України прийняв постанову "Про затвердження такс для обчислення розміру збитків від порушень законодавства про природно-заповідний фонд". Документ розроблений Міністерством екології та природних ресурсів. Він скасовує аналогічну постанову від 1998 року і значно збільшує штрафи за знищення флори і фауни, засмічення територій і несанкціонований в'їзд транспорту у заповідники. "Підвищення штрафів посилить збереження природно-заповідного фонду та збільшить надходження до бюджету", - цитує "Комерсант-Украина" директора департаменту заповідної справи Мінекології Віктора Канцурака. Об'єктів природно-заповідного фонду - заповідників, ландшафтних парків в Україні налічується 7600. Їх площа становить близько 7% загальної території країни.

За новими правилами, максимальний штраф за незаконно зрубане дерево складе 6066 грн (раніше - 1103 грн). Посилюється також відповідальність за незаконну косовицю: 18,2 тис. грн за 1 га (3 тис. грн) і самовільний випас худоби: 273 грн (30 грн). Незаконний збір грибів буде тарифікуватися по 27 грн за одиницю (5 грн/шт), а ягід - 137 грн за 1 кг (25 грн/кг).

Окрім того, багаторазово збільшуються штрафи за незаконне знищення тварин. Так, за вбивство лося доведеться заплатити 40 тис. грн (2 тис. грн), козулі - 8,8 тис. грн (860 грн), лисиці - 2,6 тис. грн (550 грн). Любителям несанкціонованого полювання доведеться заплатити 1824 грн штрафу (350 грн) за ондатру і 938 грн - за зайця (180 грн). Найменший штраф за знищення степової миші - 26 грн. Те ж стосується і птахів. Наприклад, штраф за фазана складе 939 грн, за дикого гусака - на 1 грн менше, а за перепела - 469 грн (раніше - 180 грн). При цьому покарання за незаконну ловлю риби складе, зокрема, за осетрових - 4513 грн/шт (раніше - 550 грн), сома - 752 грн (94 грн), щуку - 903 грн (55 грн). За молюсків доведеться заплатити по 2,5 тис. грн/т (480 грн).

Несанкціонований проїзд транспорту по об'єктам природно-заповідного фонду обійдеться у 208 грн за легковий автомобіль (40 грн) і 286 грн - за автобус (55 грн). Штраф за посадку вертольота складе 10,4 тис. грн (2 тис. грн). У документі вказується, що штрафи не застосовуються, якщо природі було завдано шкоди при рятуванні людей та в інших надзвичайних ситуаціях.

У Мінекології уточнили, що стан природоохоронних об'єктів контролюють Державна охорона природно-заповідного фонду України та Державна екологічна інспекція. "У 2012 році працівники служби охорони установ природно-заповідного фонду Мінекології склали 1383 протоколи про адміністративні правопорушення", - повідомив Канцурак. В.о голови Держекоінспекції Ігор Кошелєв додав, що у I півріччі цього року служба провела 1318 перевірок і притягла до адміністративної відповідальності 152 порушники.

Проте екологи вважають, що природоохоронний нагляд в Україні проводиться формально. "Збільшення штрафів - це добре, але Держекоінспекція могла б працювати ефективніше. Зараз контроль є тільки там, де працює адміністрація об'єктів - у національних парках і заповідниках",- зазначив заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк. "Природоохоронні об'єкти у нас часто взагалі ніяк не позначені, немає кадастру природоохоронних земель, а фермери, розорюючи землю, навіть не знають, що це заповідник",- підтримав колегу активіст екологічного співтовариства "Печеніги" Сергій Балобин.

Джерело: dt.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!