У селі на Прикарпатті люди вже третій рік живуть без води

У селі Верхня на Прикарпатті вже третій рік живуть без води. Вона не придатна не лише для вживання - в ній ані прати, ані митися не можливо. Рідина жовтого кольору, масляниста і смердюча. Що забруднює воду, невідомо. Натомість люди не можуть допроситися навіть привозної води для пиття, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Селяни кажуть, коли вода відстоїться, стає ще жовтішою. Яка вона на смак, люди не знають, бо бояться її пробувати. Але на дотик вона масляниста і запах має нудотний. "Ми з чоловіком лише міняли насос і одразу за кілька годин він жовтіє. У нас дитина хвора на кишечник. Зараз в неї пішло ускладнення", - говорить жителька с. Верхня Оксана Орнат.

У воді зі своїх криниць селяни навіть прати бояться. Одяг, кажуть, псується на очах. "Ну, миємось, дітей возимо до сусідів, родичів. Деколи цією водою помиємось, то шкіра чешеться", - розповів інший житель с. Верхня Микола Ковалюк.

Результати перевірки тутешньої води санепідеміологів вразили. Майже втричі в ній перевищений уміст хлоридів, заліза та аміаку, є мікробне забруднення. "Якщо мікробне забруднення – є ризик інфекційних захворювань", - зазначає керівник Калуського районного управління Держсанепідслужби Оксана Ананєвич. Криниці у селі глибокі – до сімнадцяти метрів. Люди кажуть, що ще три роки тому вода в них була чистою. У забрудненні одні селяни винуватять великий свинокомплекс біля села, інші – хімзаводи в сусідньому Калуші. Дослідження екологів наразі безрезультатні.

"Ніде забруднення не виявлено. Найближчі можливі забруднювачі знаходяться на відстані приблизно 3-х км. Можливо, забруднення водоносного горизонту йде під землею. Для цього потрібні фахові дослідження, залучати інститути до дослідження підземних вод", - заявив керівник відділу державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Валерій Виклинець.

Санепідемстанція наказала сільському голові Верхньої прокласти водогін, а тим часом підвозити селянам чисту воду. "Я звернувся в адміністрацію і районну раду, що я не маю коштів. Мені на зарплату не хватає, беру кредити. Відповіді поки не було", - жаліється сільський голова с. Верхня Микола Філіпович.

У райадміністрації кажуть, що знайшли вихід вартістю вісім мільйонів гривень. "Ми розпочали переговори із чеською компанією та банком, який дає інвестиції, щоб передбачити на цій вулиці водопостачання і збудувати там очисні споруди. Вони кредит під хороші відсотки дають. Терміни – 2014 рік", - заявив голова Калуської РДА Василь Петрів. Поки переговори тривають, жителі Верхньої і далі збирають чисту воду по сусідах та родичах.

Раніше повідомлялося, що у найгіршій школі Львівщині діти вчаться на горищі і беруть воду у брудному струмку.

Алла Пасс, Роман Дутчак, tsn.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!