Туристів проганяють із “Загубленого світу” на мисі Айя

Заказник закритий для відвідування, так як за багато років відпочиваючі в цих місцях завдали чималої шкоди природі.

У красивому місці - на мисі Айя, що поблизу Балаклави, названому "Загублений світ", тепер цілодобово чергують лісники. Поставити намет, розвести вогнище і відпочити на природі приїжджим не вдасться. Співробітники лісництва розвертають всіх бажаючих потрапити на заповідну територію і відправляють геть.

За словами екологів, заказник "Загублений світ" ніколи не був призначений для масового відпочинку туристів. З 1983 року він був офіційно закритий для відвідування. Однак, незважаючи на заборону, ці місця облюбувало багато людей, що не дивно. Хвойні ліси, що нависають над морем, скелі, приголомшливе повітря - звісно, ​​туристи хочуть провести тут кілька днів з наметом. Хоч дістатися до заказника можна тільки по воді, приватні власники катерів за певну плату привозили цілі натовпи охочих.

- Тут була справжня вакханалія, - розповів "КП" головний лісничий Севастопольського держлісгоспу Сергій Сереветніков. - Курортникам не важливо, які гілки використовувати для багаття, при цьому вони знищували червонокнижні дерева. Не кажучи вже про сміття, який вони залишали після себе. На жаль, до деякого часу у нас не було свого плавзасобу, щоб здійснювати рейди на цю територію. Тепер ситуація змінилася, і ми виставили цілодобовий пост.

За словами фахівців, заказник "Загублений світ" має унікальну флору і фауну. Тут ростуть фісташкове дерево, ялівець, які занесені до Червоної книги України. На відновлення природи піде чимало часу.

Можливо, через роки розглянуть питання про обмежене відвідування заказника певної кількості осіб і на певний час.

Довідка

Мис Айя - заказник, заснований в 1982 році. Його площа - 1340 га, прилегла акваторія - 208 га. У заповідну зону входять: мис Айя, урочища Аязьма, Батилиман і прилегла до них двухсотметровой зона акваторії моря.

За повідомленням kp.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!