Як Синевирське озеро, Музей лісу і сплаву на Чорній Річці стали комунальними

Озеро СиневирНа пленарному засіданні під час однієї з останніх сесій Закарпатської облради, в якій більшість депутатського корпусу сформована з «нашоукраїнців», «регіоналів», соціалістів, а також двох угорських національних партій, обговорювали питання про статус і майбутнє перлини Закарпаття — Синевирського озера, Музею лісу і сплаву на Чорній Ріці в Міжгірському районі, а також пам’ятки архітектури загальнонаціонального значення — палацу Шенборнів, що в селі Карпати Мукачівського району. Нинішній власник озера й музею — Національний природний парк «Синевир», а палацу — санаторій «Карпати».

Звісно, рішення сесії далося нелегко, через спротив окремих депутатів, зокрема з фракції БЮТ та Народної партії. І все-таки згадані об’єкти передали в комунальну власність, на базі якої будуть утворені відповідні підприємства. Мотивація така, що це, мовляв, потрібно для наведення належного порядку, а також для залучення солідних інвестицій.

Синевирське озеро, навколо якого виник Національний природний парк, є унікальним, розташоване на висоті майже тисяча метрів над рівнем моря й претендує на звання одного з семи природних чудес країни. Важко спрогнозувати, що станеться після того, як у це царство недоторканного довкілля, що охороняється державою, ступить нога комунальника.

На сесії йшлося про складне фінансове становище парку. Однак у рішенні не вказується, звідки братиме кошти нове КП на деклароване поліпшення інфраструктури навколо озера, як і на реконструкцію Музею лісу і сплаву та збереження пам’ятки архітектури загальнонаціонального значення — палацу Шенборнів.

Голова фракції БЮТ Андрій Сербайло вказав на порушення чинного законодавства, адже НПП «Синевир» створювався рішенням Верховної Ради, яке не можуть скасувати обласні депутати. Депутат-народник Михайло Сятиня застеріг від активних протестів місцевого населення. На знак протесту проти ухваленого рішення опозиція в обласній раді залишила сесійну залу. Тепер слово за прокурором, який своїм протестом може заблокувати рішення ради. Депутати від БЮТ наполягають на створенні спеціальної комісії під егідою Міністерства з охорони навколишнього природного середовища. Вона повинна вивчити питання всебічно й винести вердикт, чи підлягає «комуналізації» унікальний витвір природи — Синевирське озеро. Те саме слід зробити й щодо Музею лісу і сплаву, а також палацу Шенборнів.

Лідер фракції «Пора» Ярослав Мандель повідомив, що звернувся до суду з вимогою скасувати рішення Закарпатської облради, як незаконне.

Таку позицію обстоює й народний депутат України Микола Томенко, який звернувся до Міністерства охорони навколишнього природного середовища з проханням невідкладно втрутитися в ситуацію та підтримати НПП «Синевир». Парламентарій переконаний, що сьогодні в багатьох регіонах України, зокрема й Закарпатті, стала модною тенденція через створення комунальних підприємств готувати до приватизації території державних парків і заповідників.

Першою ластівкою стала «комуналізація» санаторію «Перлина Карпат», який колись перебував у власності Держагропрому. Пізніше в спільну територіальну власність громад перейшла колишня профспілкова оздоровниця «Гірська Тиса», що в селі Кваси на Рахівщині. І в першому, і в другому випадках об’єкти потім успішно (вочевидь, саме так і задумувалося) перейшли до рук приватних власників завдяки їх штучному банкрутству. Зазіхали на майно всіх туркомплексів і оздоровниць ЗАТ «Укрпрофтур» та ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», але ці намагання закарпатських депутатів власники останніх нейтралізували через судові оскарження.

За інформацією сайту viche.info.

Довідка "Природи України":

Микола Томенко звертає увагу на те, що Національний природний парк "Синевир" відноситься до земель природно-заповідного фонду та Постановою ВРУ від 23.12.1993 його передано до підпорядкування Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. Згідно з інформацією міністерства, жодного узгодження щодо передачі частини парку у комунальну власність не проводилося. Окрім того, відповідно до Земельного кодексу України, землі під об’єктами природно-заповідного фонду та історико-культурними об’єктами, що мають національне та загальнодержавне значення, не можуть передаватися до комунальної власності.

[...]

...як повідомляють численні ЗМІ, ініціатором рішення Закарпатської облради щодо переведення у комунальну власність частини Національного природного парку "Синевир" був перший заступник голови Закарпатської ОДА, брат керівника Секретаріату Президента Іван Балога. Зовсім нещодавно Президент Віктор Ющенко "за вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм" нагородив Івана Балогу орденом за "За заслуги" III ступеня.

Інформація з сайту zaxid.net

Фото: investments.uz.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!