Студентів навчатимуть боротись з торгівлею первоцвітами (+ відео)

Де ми можемо зустрітись з екологічною освітою?
Як правило, це поняття втілюється у життя на окремих уроках і класних годинах у школах. А ще – на природничих гуртках. Дехто з учнів сам іде до громадських організацій. Окремі вчителі біології або географії роз’яснюють учням, що природу треб любити і охороняти. Втім, якщо учні не підуть до гуртків або громадських організацій, екологічне виховання для них закінчиться разом зі школою, а швидше навіть – разом з тією класною годиною, що була присвячена, скажімо, зустрічі перелітних птахів.

А хто ж розкаже молодому українцеві як саме охороняти природу, якщо він і без вчителів розуміє, що охороняти її потрібно? Тим більше… а як же екологічне виховання у вищих навчальних закладах? Знов таки, якщо студенти не знайдуть громадської організації, в якій можна від щирого серця охороняти природу, або самі її не створять – екологічного виховання їм не бачити. Більшість студентів на жаль, можуть отримати якісне екологічне виховання лише в режимі САМОВИХОВАННЯ. Проте знань з практичної охорони природи, про що молодому природоохоронцю має розповідати навчений власним досвідом знавець, студенти отримати майже не можуть. Так було донедавна, але…

…днями на біологічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вперше відбулась експериментальна лекція на тему боротьби з торгівлею первоцвітами. Схоже, що таке зайняття було першим не и лише для КНУ ім.Тараса Шевченка, а і для української системи освіти загалом.
Прослухати ексклюзивну лекцію пощастило групі зоологів 4 курсу, в рамках спецкурсу «Охорона природи», який вже кілька років читається в КНУ студентам-зоологам.

Кампанія «Первоцвіт» не входить до навчальної програми (тим більше зоологічної), як і інші практичні напрямки охорони природи. Тому лекція була організована як ініціатива заступника декана біологічного факультету Анатолія Подобайла, відомого не лише серед педагогів, а і в колах природоохоронної громадськості. Власне лекцію прочитав голова Молодіжного відділення Національного екологічного центру України Василюк Олексій, який сам є випускником кафедри зоології КНУ.

Зрозуміло, що широкі кола студентської молоді поки не готові до таких лекцій, проте спеціалізовані групи, які в своїй науковій діяльності безпосередньо наближені до дикої природи (зоологи, ботаніки, гідробіологи) видаються цілком доречною аудиторією для «навчальних експериментів з охорони природи». Саме серед таких студентів найбільший відсоток тих, хто може зацікавитись природоохоронною діяльністю.

«- Приємно, що студенти серйозно ставляться до таких занять. Трохи розуміються на темі, задають питання, які і я сам задав би на їх місці. Але дійсно, мабуть не звично, коли тобі на лекції розказують не черговий параграф підручника, а те, як ти маєш діяти, коли зустрічаєш торгівця підсніжниками. – розповідає Олексій Василюк. - Якщо чесно, експеримент доволі екстремальний, проте, як бачимо – все вдалось».

За кількадесят хвилин студенти дізнались про всі види первоцвітів, якими зазвичай незаконно торгують; про те як побудована система торгівлі ними; як організована боротьба з цією системою і головне – що робити кожному громадянину, якщо він стикається з таким порушенням просто на вулиці.

Проведення таких лекцій на цю та інші теми в КНУ вирішили продовжувати. З іншого боку, Національний екологічний центр України пропонує започаткувати аналогічну практику і в університетах інших міст.

Відео лекції: частина 1частина 2, частина 3, частина 4.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!