Путівник по заповіднику „Горгани”

За підтримки Дунайсько-Карпатської програми WWF побачила світ чудова книга – путівник по природному заповіднику „ГОРГАНИ” авторів М. В. Чернявського та М. Б. Шпільчака.

Завантажити Путівник по заповіднику „Горгани” в форматі *pdf

[issuu viewmode=presentation layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=110520140124-c77f1d21d4db4194b05b1e174a420a18 docname=gorgany_nature_reserve username=MixaUA loadinginfotext=%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20%E2%80%9E%D0%93%D0%9E%D0%A0%D0%93%D0%90%D0%9D%D0%98%E2%80%9D showhtmllink=true tag=gorgany width=570 height=423 unit=px]

У книзі описані унікальні природні комплекси Ґорґан, відомі своєю мальовничістю, сильно розчленованим рельєфом, конусоподібними вершинами, цікавим і багатим рослинним покривом та тваринним світом і які охороняються тепер у природному заповіднику “Горгани”.

Книга буде цікавою та корисною для лісівників, екологів, працівників лісового господарства й охорони природи, студентів, а також для всіх інших, хто захоплюється неповторною природою Карпат. Чудові ілюстрації видання передають красу та велич Ґорґан та переносять читача у вікові ліси та квітучі галявини одного з наймальовничіших куточків України. Книга надрукована українською та англійською мовами.

Мить така таємна, довгожданна...
Сторожко йду в храм святий - в «Ґорґани»...

І. Яцура

"Природний заповідник “Горгани” (Ґорґани) є природним еталоном недоторканої діяльністю людини центральної частини Українських Карпат і містить єдиний масив пралісу релікту ранньоголоценового періоду – сосни кедрової європейської в Європі і світі. Він охоплює безперервним масивом три кліматичні зони і п‘ять вертикальних ступенів пралісової, реліктової і ендемічної рослинності, біотопів і популяцій тваринного світу.

Заповідник містить єдину неперервну у горизонтальному і вертикальному розміщенні смугу п’яти субформацій пралісів і демонструє стадії розвитку первинної рослинності з раннього голоцену. На кам’янистих розсипах збереглися одні із найстійкіших польодовикових поселень реліктової сосни звичайної (Pinus sylvestris) і берези темної (Betula obscura). У Ґорґанах відомі найбільші осередки реліктової дендрофлори і відшарувань материнських порід, які мають наукове значення для вивчення історії розвитку рослинного покриву у післяльодовиковий період, дослідження динамічних тенденцій гірських і високогірних екосистем у зв’язку із зміною кліматичних умов.

Ця праця – ілюстрована розповідь про заповідник «Горгани» і його роль у збереженні унікального рослинного і тваринного світу, про екоосвітню роботу і перспективи розвою одного з храмів нашої планети."

Джерело: wwf.panda.org/uk

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!