Притулок для ведмедів: порятунок чи шило на мило?

Німецьке відділення зоозахисної організації PETA звернулося до міністра екології Миколи Злочевського і до адміністрації національного парку «Синевир». PETA дякує їм за їхні плани звільнення всіх ведмедів, які утримуються в ресторанах з метою розваги, де ведмеді часто змушені вживати алкоголь, і створити для них притулок в межах національного парку.

Багато підприємств, зокрема придорожні зоопарки, готелі та ресторани порушують закон для того, щоб виставляти тварин своїм відвідувачам, і дозволяють їм пити горілку чи пиво. Але утримувати ведмедів у таких умовах заборонено Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Ведмеді в основному утримуються в жахливих умовах в невеликих цементних клітках або канавах. Вони харчуються залишками їжі і мало захищені від негоди, пекучого сонця влітку і нічних заморозків взимку.

Ведмеді будуть відправлені до притулку, який буде побудований в межах національного парку «Синевир». Реабілітаційний центр, за повідомленнями ЗМІ, займатиме 12 гектарів землі і забезпечуватиме достатньо місця для близько 80 ведмедів. Територія буде обгороджена, і туристи зможуть спостерігати за ведмедями на відстані.

«Створення притулку для цих тварин буде першим кроком на шляху дотримання місцевих законів, оскільки досі важко було тільки знайти місце, де конфісковані ведмеді могли б жити», каже Надя Кучер, координатор кампанії PETA для Німеччини. «Оскільки будь-яке утримання ведмедів у непридатних умовах неволі є незаконним в Україні, ми віримо і сподіваємося, що міністерство буде продовжувати відстежувати порушників і вживати необхідних заходів для забезпечення того, щоб всі ведмеді, що перебувають незаконно у жорстоких умовах, були звільнені і доставлені до відповідних притулків».

PETA також сподівається, що цей крок стане підтримкою інших ініціатив на захист тварин в Україні, наприклад, гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин. «Ми отримуємо багато скарг від стурбованих громадян і відпочиваючих щодо жорстокого поводження з собаками й кішками і сподіваємося, що український уряд розглядатиме проект порятунку ведмедів як перший крок на шляху надання допомоги таким тваринам також», говорить Кучер.

Невеличке "Але"...

Професор Львівського національного лісотехнічного університету Володимир Бондаренко:

«Одному ведмедю для вільного життя потрібно щонайменше тисячу гектарів. Якщо ж ідеться про притулок для конфіскованих кліткових ведмедів, то там треба організовувати цілу службу. Такий заклад є в Угорщині з 1998 року, там зібрано кілька десятків клишоногих. До речі, того ведмедя, який довгий час мучився в клітці у Львівському парку «Шевченківський Гай», саме туди й відвезли. Цей захід був здійснений у рамках міжнародної програми збереження рідких звірів у величезних зоопритулках для тих особин, які вже не можуть існувати в умовах дикої природи. Йдеться, власне кажучи, про «ресторанних» та дуже старих диких звірів.

Якщо в «Синєвирі» збудують вольєр і просто запустять туди конфіскованих ведмедів із усієї України, то це, звичайно, на їхню погибель. Їх же треба належним чином годувати. Хто і за чий рахунок буде це робити? При цьому вольєр чи вольєри мали б зайняти площу щонайменше 10 тисяч гектарів. Навряд чи заповідник виділить таку площу. Випускати ж бурмила назад в дику природу — небезпечно.

Конфіскованих ведмедів варто було б розмістити по вже існуючих зоопарках

У нас прецедентів лікування ведмедів-алкоголіків ще не було. (До речі, минулоріч зі схожою проблемою зіткнулася канадська поліція. Тоді 13 ведмедів не просто дудлили спиртне, а саме за те, що охороняли в нетрях плантацію марихуани. – Авт.).

Щодо вартості проекту ведмежого притулку в «Синєвирі», то це дуже серйозні асигнування, адже там звіру треба влаштувати всі вигоди, тобто, щоб він мав і де погуляти, і залягти на зиму в барліг. А огорожу там у вигляді звичайної сітки, звісно ж, не поставиш, бо ведмідь змете її однією лапою. Отже, за будь яких умов все це дуже дороге задоволення, яке, до того ж, у нас ще не до кінця продумано.

Якщо ж це буде просто величезний ведмежий зоопарк із звичайними клітками, то це навряд чи доцільно. В такому звіринці клишоногі повинні бути на повному пансіоні з відповідним ветеринарним наглядом, але, з огляду на те, як у нас все звично робиться, навряд чи це вдасться втілити. Загалом проблема «ресторанних» ведмедів потребує вирішення, бо вони там і небезпечними можуть бути. Та й звір мучиться і терпить, як то кажуть, ні за що».

Директор мисливського господарства «Тустань» Сергій Черняк: «Як великий шанувальник ведмедів, я завжди був проти утримання звірів при ресторанах незалежно від того, чи споюють їх там, чи ні. Вони там живуть у страшних умовах, тож мета міністра екології, в принципі, благородна. Якщо ж під час здійснення проекту планують змінити, як то кажуть, шило на мило, та ще й заробити на цьому якісь дивіденди, то я проти цього. Найкраще для цих ведмедів — напіввільне утримання з огорожею на кілька тисяч гектарів».

За інформацією maidan.org.ua, huntingukraine.com, stb.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!