«Первоцвіт – 2008»: Як це було.

p5120336.jpgВже зараз можна сміливо стверджувати, що 2008 рік став роком найактивнішої боротьби проти незаконної торгівлі первоцвітами в історії України. Ніколи ще в нашій країні кампанія «Первоцвіт» не проводилась так масово, так злагоджено і так продуктивно. В цій статті ми спробуємо розказати, як цього року пройшла кампанія в різних містах.

Історія «Первоцвіту», як щорічної природоохоронної кампанії лежить в далеких 60-х, коли її започаткували активісти студентських Дружин охорони природи. В нас час цю кампанію вдалось вивести з «партизанського підпілля» на загальнодержавний рівень. Тепер не лише свідомі студенти-природоохоронці стають на заваді знищенню зникаючих квітів, а і державні органи. Кожен з підрозділів київської міліції, наприклад, регулярно звітує про успіхи в роботі «по «Первоцвіту», а на станціях та у вагонах метро вже з’явилась соціальна реклама «Не зривай. Не купуй…». Про таке ще й 5 років тому годі було й мріяти. Та зараз це вже реальність і з кожним роком надії, що українські первоцвіти вдасться вберегти від знищення, все більше.

Найбільш важливими датами для кампанії «Первоцвіт» є 14 лютого (День закоханих) та 8 березня, в які українські чоловіки купляють найбільшу кількість квітів. З одного боку, первоцвіти, на відміну від троянд і екзотичних квітів, є свого роду символом весни (що тягне за собою послідовну низку різних асоціацій /кому що/), а з іншого боку, вони коштують не так дорого. Ментальні особливості українців, поєднавши ці дві характеристики, на жаль схиляються до того, що купляти треба первоцвіти. До того ж, це вже свого роду звичка. Все це породжує попит, а попит стає причиною того, що мільйони квітів нищаться у природі і поступають у продаж. Але торгівля підсніжниками, крокусами і іншими ранньоквітучими рослинами заборонена. Тому саме 14 лютого і 8 березня проводяться наймасштабніші рейди, облави чи то навіть «облови» торгових точок. Місця торгівлі виявляються завчасно, і в ці дні кожен торгівець-порушник отримує по-заслузі. Якщо хтось досі переконаний, що шкоду від продажу первоцвітами перебільшують, радимо почитати статті тут, або тут.

Благо, останні 2 роки до справи порятунку рідкісних рослин активно приєднались правоохоронці. Особливо слід відмітити активність київської міліції і транспортної міліції, яка перешкоджає транзитним перевезенням квітів з Карпат і Криму.

Отож, чим зустріли природоохоронці і правоохоронців Злого Демона Торгівця Первоцвітами у Всесвітній жіночий день 8 березня?

Київ. 8 березня рейд по боротьбі з торгівлею первоцвітами провели силами Київського еколого-культурного центру та Дружини охорони природи «Зелене Майбутнє». Це, звісно, якщо не рахувати правоохоронців, які також відчайдушно протистояли найбільшому в цьому сезоні завозу червонокнижних квітів. Загалом учасники рейду затримали 23 порушників і вилучили у них 9 000 квітів підсніжників, білоцвітників і шафранів Гейфеля. Помітно було, що навіть в цей піковий день торгівлі, зникаючих рослин продають в кілька разів менше, ніж в минулі роки і що робота природоохоронців не проходить марно.

«Контрольний постріл» зробили і 9 березня, коли деякі продавці спробували реалізувати те, що вдалось приховати від рейду 8 березня. Учасники перевірки вилучили додаткових 1 000 квітів шафрана Гейфеля та 500 квіток цикламена Кузнєцова, популяція якого природі скоротила свою площу всього до 100 гектарів. Наразі ця рослина знаходиться в переліку тих, які можуть зникнути в Україні в числі перших.

Рейд, паралельно організований правоохоронцями охопив цього разу не лише станції київського метрополітену а і ринки міста. Проте офіційну статистику результатів цього рейду ГУ МВС у м.Києві ще не оприлюднювало.

Свій медіа-рейд організували і журналісти сайту «Хай Вей», які вирішили провести автономне дослідження ситуації з первоцвітами. Результати цього рейду вже зараз можна переглянути в Інтернеті у вигляді статей (1,2) та фото.

Крім журналістів, громадських організацій і міліції, в Києві працювали і органи виконавчої влади. Управління охорони навколишнього природного середовища КМДА в цьому році організувало доволі серйозну пропагандистську кампанію. Так, на ескалаторах київського метрополітену звучать заклики не купляти первоцвітів і розміщуються відповідні постери; у вагонах метро демонструються відеоролики; по школах розповсюджено інформаційні плакати. Такої соціальної реклами відмови від первоцвітів в Україні ще не було. Крім того, правоохоронці і Управління ОНПС КМДА офіційно звернулись до киян з проханням не підтримувати торгівлю ранньоквітучими рослинами і не купляти їх. Свою прес-конференцію «Первоцвіт-2008» проводила і громадськість. Відеозапис цієї прес-конференції можна подивитись в Інтернеті (частина 1, частина 2, частина 3, частина 4).

Прикрим фактом лишається лише те, що у поштових відділеннях та кіосках міста все так само продають вітальні листівки із зображеннями первоцвітів, що спонукають людей купляти ці рослини.

Харків.
Значно суворіші події розгортались у Харкові. Східна столиця, здавалось, прийняла до себе всі ті поставки кримських і карпатських первоцвітів, які транзитні торгівці побоялись везти до Києва. Тутешнім природоохоронцям, зокрема Дружині охорони природи м.Харкова довелось неабияк побігати, перш ніж міліція спромоглась бодай на якісь дії. В рейді приймали у часть і державні екологічні інспектори. Цікаво те, що під час затримання порушників відбувались масові спроби давати хабарі. На відміну від київської міліції, для якої громадські організації давно виготовили спеціальний «Визначник первоцвітів», харківські «друзі у синьому» мало розуміються на ботаніці і торгівці нерідко переконували їх, що «саме ці квіти» не охороняються. Хоча всі ми знаємо, що охороняються ВСІ первоцвіти.
Крім того, лише у Харкові стався прикрий факт жорстокого побиття групою невідомих учасника рейду по боротьбі з торгівлею первоцвітами.

Проте кампанія «Первоцвіт» триватиме ще біля 2-х місяців і є час надолужити те, що поки не далось. Зокрема зараз готується відеоролик для трансляції в харківському метро.

Дніпропетровськ. 7 березня відбувся і рейд у Дніпропетровську. Тут місцева Дружина охорони природи «Фенікс» зустрічала симферопольський потяг, яким зазвичай привозять оптові партії  кримських  підсніжників і цикламенів. Браконьєрів в потязі не  виявилось. За оперативною інформацією, навчені попередніми рейдами, вони висаджуються з потяга трохи раніше – на  станції  Синельникова і добираються до міста маршрутками.

Проте рейд по вулицях Дніпропетровська дав значно вагоміші результати. Вилучено 469 рослин цикламена Кузнєцова, які через спеціальний акт були передані до  ботанічного саду. Вилучено також  і велику кількість підсніжників та пролісок дволистих. Всі події «Первоцвіту-2008» у Дніпропетровську знімались на відео і незабаром будуть оприлюднені в Інтернеті.

Сімферополь. Під час рейду 8 березня у Сімферополі у порушників вилучили близько 10 000 тис квітів підсніжників. Цього року у Сімферополі значно посилився контроль за продажем первоцвітів і з боку правоохоронців. Проте дуже зросла частка продажу білоцвітника весняного та шафрану Гейфеля. Навчені гірким досвідом місцеві «первоцвітчики» не наважуються на масовий продаж, проте столицю кримської автономії наводнили продавці з Карпат, які привезли тамтешні рослини. Також до Криму цього року почали везти дуже велику кількість черемші, що також занесена до Червоної книги України.

Кременчуг.
7 березня до кампанії «Первоцвіт-2008» приєднались і природоохоронці м.Кременчуга. Місцеві активісти від громадськості провели пропагандистську акцію, направлену на відмову від купівлі первоцвітів. Вони розмістились біля основних стихійних риків міста з плакатами "Першоцвіти занесені до Червоної книги!", "Ми не купуємо першоцвіту!" и т.і. Місцеві жителі дуже позитивно віднеслись до акції.

Львів. Ще цікавіше зустріли 8 березня у Львові. Як повідомлялось раніше, первоцвіти, вилучені у браконьєрів під час рейду-перевірки у лютому, були висаджені і прижились у Львівському Ботанічному саду. Тоді торгівці із Закарпаття намагалися продати за гуртовими цінами 1000 букетів шафрану Гейфеля. 8 березня також відбувався рейд. Після закінчення слідства вилучені підсніжники будуть висаджені у львівських парках. Про це повідомила сама прес-служба Львівської міської ради. З приводу цього 5 березня у Львові була проведена прес-конференції з участю в.о. начальника управління екології та благоустрою Львівської міської ради Михайла Казимира.

Крім того, варто подякувати Львівським та Закарпатським ЗМІ, які цього року зробили наймасовішу пропагандистську кампанію відмови від первоцвітів в історії України. Стільки повідомлень (і особливо в Інтернеті) на тему кампанії «Первоцвіт», скільки їх опублікували західноукраїнські журналісти, ще не публікувалось в Україні ніколи.

Природоохоронці висловлюють глибоку подяку всім, хто цього року доклав своїх зусиль до порятунку зникаючих весняних рослин. Проте розслаблятись ніколи, адже сезон торгівлі первоцвітами триватиме ще, як вже було сказано, щонайменше 2 місяці.

Оперативне стеження за кампанією первоцвіт можна здійснювати на спеціальному розділі сайту «Природа України».

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!