На Житомирщині селяни відстояли свої права у боротьбі із «Надрами України»

У селі Чоповичі Малинського району знайшли титанову руду. На видобуток корисних копалин претендує Національна акціонерна компанія «Надра України», яка вже, навіть, почала рити на місці котловани. Все це загрожувало спровокувати серйозну екологічну катастрофу – під забруднення підпадали людські домівки і заповідні місця. Експерти прогнозували зникнення у цілому районі води та повсюдне забруднення повітря та грунту. На щастя, селяни зуміли вчасно зреагувати на події, проявити свою небайдужість та виграти боротьбу за власний край із чиновниками.

«Вони багато чого обіцяють нам – привозити воду, створити робочі місця... Навіть, побудувати огорожу високу. Але як можна захистити людей і навколишнє середовище, коли це все буде розноситися на багато кілометрів навколо з забором чи без? Малинщина має статус зони радіоактивного ураження внаслідок чорнобильської катастрофи, і не потрібно бути великим фахівцем, щоб зрозуміти, які наслідки може спричинити ще й видобуток у цій місцевості титан», - розказує Віталій Ходаківський активіст із села Чоповичі.

25 квітня на позачерговій сесії селищної ради було вперше підняте питання про видобуток корисних копалин на території села Чоповичі. А вже 26 квітня чопівчани зібрались на акцію протесту проти повторного «чорнобиля» на території, де вони мешкають. Люди обурювались через те, що їхні депутати прийняли рішення не спитавши думки всієї громади, злякавшись тиску і погроз.

Більше того, під загрозою зникнення виявилося заповідне та чудотворне урочище Кип'яче, яке знаходиться у кільках сотнях метрів від майбутнього видобутку. Через загострення ситуації, 4 травня відбувся ще один схід селища, на який прибули представник «Надр України», еколог заводу імені Антонова та народний депутат України Микола Рудченко, виходець із села, який взявся відстоювати права односільчан.

На зборах громади селищний голова Анатолій Іваненко зізнався, що рішення на сесії було прийнято під тиском, депутати селищної ради збагнули наслідки і готові його скасувати. Серед мешканців села з'явилася чутка про те, що це питання вже є вирішеним на рівні області. На позачерговій сесії депутати Житомирської облради прийняли рішення про надання НАК «Надра України» спеціального дозволу на користування надрами не лише на Малинщині, а й у сусідніх районах – Коростенщині, Володарщині, Черняхівщині.

На сьогоднішній день селищний голова Чоповичей кудись загадково зник. Його жінка стверджує, що він знаходиться в обласній лікарні, нібито в нього стався мікроінсульт.

Що цікаво – недалеко від Чоповичей, в Іршанську Володарсько-Волинського району, вже стоїть завод із видобутку титанової руди. Відходи від виробництва засмічують екологію – забруднюють воду і повітря. Компанія-видобувач не займається, навіть, вивозом виробничого сміття. Депутат Рудченко розповів, що рік тому на прохання громади придбав для селища сміттєвоз, а гірничо-збагачувальний комбінат досі не спромігся віднайти 20 тисяч гривень на придбання сміттєбаків.

На днях народний супротив досяг мети – депутати скасували своє рішення на ще одній позачерговій сесії, і тим самим не дозволили використання надр на їхній території. Залишається сподіватися, що це рішення буде остаточним, і переможе народний супротив, а не гроші та чиновницький розрахунок.

Джерело: greenparty.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!