На Дністросвському водосховищі знову трагедія

Загибель риби на ДністріЗнову, тому що подібна уже була в 2008 році, рівно рік назад. Правда, тоді загинуло риби десь на два-три млн. грн. Тоді теж риба склала голови свої на лопостях турбін гідроелектростанції.
Здавалось би. Мали бути зроблені певні висновки. Вжиті заходи з попередження подібних випадків. Та де там!

Ось і в цьому році у ніч з 26 на 27 березня на водосховищі сталась масова загибель риби. Основна маса риби пропливла за течією з 6-ти до 10 годин ранку 27 березня. Риба була просто перемелена турбінами Дністровської ГЕС. На цей час були включені всі 6 енергоустановок, що призвело до різкого скиду води з водосховища. При температурі води біля 4 градусів Цельсію. Риба, а це, в основному товстолобик та й інші види перебувають у стані анабіозу. Тобто всі життєві процеси в організмі риб, є заторможені, риба в’яла і її просто з током води було кинуто в турбіни. Кинуто тому, що перед турбінами немає рибозахисних споруд, а повинні би бути. Під час будівництва ГЕС їх не влаштували. Тому що тодішнє законодавство передбачало. Що енергетики наперед сплачуватимуть рибному господарству заподіяну шкоду, тобто гроші з кишені Міненерго переходять у кишені Мінрибгоспу за знищену рибу! От такої! Такі були закони в СРСР. Такий спадок ми отримали від імперії зла.

Як витікає із Акта обстеження компетентною комісією за участю представників Києва та місцевих органів рибоохорони від 27.03.2009 р., яке відбулось у районі с. Ожеве, Сокирянського району, Чернівецької області, завдані збитки державі склали 30272000 грн. Слід зазначити, що біда була би ще масштабнішою, якби рибозахист був відсутній на всіх енергоустановках, на щастя він є на 5-ти установках. На 6-му енергоблоці рибозахист відсутній, про що ми говорили вище. Зекономили гідробудівники на рибі, а тепер безцінне багатство іде за рікою, замість того, щоб потрапити на стіл трудящих під час страшної кризи.

Треба нам разом узятись за руки та не допускати свавілля, у тому числі і кадрового, як з боку Міністерства ОНПС, так і з боку місцевих вседержателів…

Голова ЧОО ПЗУ І.Д.Боднараш
Голова ЧОО Укр. ТОП В.І.Королюк
За повідомленням сайту greenparty.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!