Кримські соляні озера під загрозою зникнення

Кримські соляні озера знаходяться на шляху до загибелі. Про це на прес-конференції в Сімферополі повідомив провідний спеціаліст Сакської гідрогеологічної режимно-експлуатаційної станції Олег Гулов, повідомляє кореспондент «Центру журналістських розслідувань«. За словами О.Гулова, прибережно-захисні смуги та водоохоронні зони не винесено в натуру, не дотримується охоронний режим. Крім того, незаконно видобуваються лікувальні грязі, ростуть сміттєзвалища, в озера зливаються стічні води.

«Ми втрачаємо соляну базу. Люди самі створюють геопатогенну, небезпечну зону. Крім того, дивує поведінка людей. Ось тільки вчора вкрали 50 метрів чавунного підземного трубопроводу. Наше Сакське озеро має спеціально сформований водно-сольовий режим, щоб лікувальні грязі відповідали критеріям МОЗ. Цей трубопровід необхідний, щоб не пересихало озеро. Це вже не перший подібний випадок», - розповів О.Гулов.

Соляні озера існують в Криму 7500 років. З часом половина озер перестала існувати як природні, частина - під час розвитку промислового виробництва. Як повідомляють в організації «Экология и мир», три озера Перекопської групи (Червоне, Старе, Кіятське) перетворені в сховища рідких промислових відходів хімвиробництв.

В озеро Чурубаш скидалися відходи промислових підприємств, в озеро Акташ зливаються стічні води селища Леніно (Керченська група). Євпаторійська група: озеро Богайли перетворилося на прісне в результаті діяльності радгоспу ім.Фрунзе, озеро Кизил-Яр опріснилось з причини фільтрації прісних вод Міжгірського водосховища.

Озера Донузлав і Панське (Донузлавська група), перетворені на військово-морські бази, втратили солі в ропі та мулах більше 40 мільйонів тонн.

Кримське озеро Аджиголь (селище Приморське) поблизу Феодосійської затоки продовжує засипатися грунтом, що може призвести до повного знищення унікальної екосистеми.

Джерело: investigator.org.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!