«Голубі озера» зникли!

Голубі озераКерівник Державного підприємства Добрянського лісгоспу був звільнений за численні порушення та недоліки в роботі. Про це заявив заступник начальника контрольно-ревізійного управління (КРУ) Світлана Шаш.

Завдяки КРУ в Чернігівській області було виявлено численні факти незаконного використання та відчуження земель лісового фонду. Сьогодні про це розповіли начальники КРУ Новгород-Сіверського, Ріпкинського та Чернігівського районів.

У ході ревізій підприємств і установ, підпорядкованих Державному комітету лісового господарства, було встановлено порушень на загальну суму близько 40 млн. грн. У тому числі таких, що призвели до збитків — на 2,8 мільйона гривень. Крім того, внаслідок неефективних управлінських рішень втрачено ще 2,7 мільйона гривень.

„Дуже цікавим фактом виявилось те, що на відому перлину Чернігівського краю — Голубе озеро, яке знаходиться в Ріпкинському районі, не було знайдено жодної документації.

Тобто земля є, а озера немає. Було встановлено, що в технічній документації землеустрою для отримання державних актів на право користування землею була відсутня будь-яка інформація щодо водного об’єкту «Голубе озеро «Велике» площею 18 га. Це потягло за собою викривлення інформації щодо наявності водних ресурсів на території Добрянської селищної ради,”- заявив Віталій Крутченко, начальник КРУ Ріпкинського району.

Ревізією в ДП «Холминське лісове господарство» було встановлено, що згідно з Указом Президента України «Про створення Мезинського національного природного парку» передбачалася передача земель державного лісового фонду площею 833 га. Фактично ж з користування державного підприємства вилучено 868 га, тобто на 35 га більше.

Ревізія ДП «Борзнянське ЛГ» встановила, що на ділянці площею 3,15 га (з якої близько 1га — лісові угіддя) за відсутності проекту відведення землі збудовані два мисливських будинки, лазня, готель та господарські будівлі з вольєром.

Незаконному вилученню земель лісового фонду «сприяє» недостатня робота підприємств з виготовлення державних актів на право користування земельними ділянками.

Так, ДП «Чернігівське ЛГ» не виготовило жодного акта на право користування земельними ділянками. Між тим ревізією в цьому господарстві встановлено самовільне захоплення земель сторонніми особами на території Неданчицької сільської ради Ріпкинського району (урочище Крива річка).

Світлана ШАШ, розповіла, що найтиповішими можна вважати фінансові порушення, пов’язані з використанням та відчуженням земель, які держава надала в користування підприємствам Держкомлісу. Реальну можливість для існування схем виводу земель лісового фонду з державної власності з подальшою їхньою передачею іншим суб’єктам господарювання створює неузгодженість дій підприємств Державного комітету лісового господарства України з місцевими органами влади та самоврядування.

Також Світлана Шаш розповіла про виявлені факти незаконних вирубок лісу на загальну суму 44 тис. грн. (ДП «Прилуцьке ЛГ», ДП «Добрянське ЛГ», ДП Борзнянське ЛГ», ДП «Новгород-Сіверське ЛГ», «Семенівське ЛГ»), а також про поширені факти порушень тендерних процедур.

На території нашої області зареєстровано 44 мисливські господарства. Всім цим господарствам було виділено на передплатній основі відповідні площі терміном від 10-49 років. Нині згідно Закону „Про мисливські господарства” користування мисливськими угіддями є платним, але у відповідності до внесених змін, було накладено мораторій, згідно з яким платними будуть угіддя лише з 1 січня 2010 року.

„Ми дуже сподіваємося, що великі кошти від перегляду даних договорів, будуть надходити до місцевих бюджетів,”- заявила Світлана Шаш, заступник начальника КРУ.

Автор: Руслана ШИРАЙ, www.val.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!