Ким ти був, коли був молодим? Спогади учасників руху студентських Дружин по охороні природи (ДОП) України

Націонаний екологічний центр України, до 50-ї рчниці Руху студентських дружин охорони природи видав першу збірку спогадів учасників ДОП України. До збірки увійшли спогади понад 20 активістів-природоохоронців 1969-1996 років.

Рух студентських Дружин охорони природи, або, як вони самі себе лаконічно величають, «ДОП» самозародився на базі природничих факультетів багатьох радянських університетів на початку 1960-х. Класичними напрямками роботи ДОП стали боротьба з браконьєрством, незаконним збором та продажем первоцвітів і «новорічних» ялинок, допомога заповідникам, створення заказників, наукові дослідження зникаючих видів тварин та рослин, екологічна освіта та боротьба з забрудненням природних територій. В часи розквіту, які припали на другу половину 1980-х, кількість ДОПів в СРСР сягала 145, з яких 45 знаходились в Україні. Рух ДОП пам’ятає своїх героїв, мало відомих стороннім, які загинули від браконьєрських куль. Але протягом свого існування цей рух, екоцентричний і радикальний щодо усталених норм світогляду та державної політики, не був знищений, не став політизованим або корумпованим і не увійшов до складу жодної іншої організації чи державної структури.

В цьому році виповнюється 50 років від часу появи перших ДОП. Тепер кожен з випускників дружин має власний шлях у житті, хоч і всі ці шляхи так чи інакше пов’язані з природою. «Випускники» перших ДОПів тепер очолюють заповідники і національні парки, кафедри і факультети, громадські організації і екологічні сторінки в газетах.

Збираючи ці спогади, ми шукали переважно людей, про яких сучасний Рух ДОП майже нічого не знає. Те, що можуть згадати вони – відкриває багато нових сторінок історії Руху ДОП України. Ми умисно не ставили рамок обсягу та форми написання частин цієї збірки. Кожен написав те – що більше всього хотів написати. Також, до збірки ми включили і низку газетних публікацій минулих років, часу коли автори наших нарисів були студентами. Всі включені до збірки газетні публікації стосуються роботи тодішніх ДОПів і написані дружинниками.

Збірка буде цікавою кожному молодому природоохоронцю, кожному, хто цікавиться громадським рухом та новітньою історією України. Ми також розраховуємо, що книга збентежить серця кожного з авторів, які зможуть прочитати згадане іншими, хто в ті минулі роки був з ним пліч-о-пліч в інших ДОПах, наскрізь просякнувшись «дружинним духом». Більше всього ця збірка рекомендується студентській молоді, адже саме студенти є тією частиною населення, хто найбільш імовірно може стати на шлях ДОП.

Ким ти був, коли був молодим? Спогади учасників руху студентських Дружин по охороні природи (ДОП) України Під ред. Василюк О., Ільницька В. – К.: Національний екологічний центр України, 2010. 134 с., та 80 с. дод.

P.S. Збірка не підводить риску під історією Руху ДОП України. Це – лише початок. Пошук спогадів «ветеранів» ДОП та матеріалів про них триває. Ця книга також буде доступна в Інтернеті. І ми розраховуємо, що ця книга стане лише початком серії видань про історію Руху ДОП в Україні. Якщо ви можете додати до написаного свої спогади, маєте фотографії і документи ДОП тих часів або знаєте, хто це може зробити, звертайтеся за адресою vasyliuk at gmail.com .

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!