Хто розпоряджатиметься лісовими та водно-болотними угіддями Волині?

Хто й надалі розпоряджатиметься значними лісовими та водно-болотяними угіддями Волині, де проводиться і буде проводитися полювання, багато в чому залежить від того, наскільки професійно зроблено аналіз попередньої діяльності приватних структур, а також обґрунтована відповідь на те, яку користь нинішні та майбутні користувачі здатні принести для населення та місцевих бюджетів.

На першому пленарному засіданні сесії облради, яке відбулося 16 вересня, з порядку денного було знято кілька проектів рішень. Два з них стосувалися резонансних намірів забрати в попередніх користувачів та передати в користування приватним комерційним структурам понад 35 тис. га державних лісів для створення сучасних та продуктивних мисливських угідь… Чому ж депутати вирішили поки що утриматися від розгляду резонансних питань і не торкатися дратівливої теми?

Незважаючи на те, що більшість погоджувальних документів ініціатори ухвалення рішень зуміли зібрати вчасно, «темних плям» залишилося чимало. Якщо пригадати одне із зібрань депутатів облради, то на ньому екс-голова ради, керівник облорганізації партії «Батьківщина» Анатолій Грицюк гаряче закликав колег дати по руках бажаючим відібрати в найкращого на Волині державного мисливського господарства «Звірівське» майже всі угіддя.

Чого більше було в цьому виступі – турботи про захист законних інтересів мешканців Ківерцівщини чи намагання заробити ще один бал політпопулізму, сказати важко. Але саме після заяви Анатолія Петровича тема зміни користувачів угідь стала публічною.

Не минуло й кількох місяців, як депутатам та запрошеним роздали проекти запропонованих для ухвалення документів. Там чорним по білому було написано, що справа стосується уже не одного Ківерцівського р-ну та розташованого на ньому мисливського господарства «Звірівське», а й інших територій Волині.

Зрештою, ось проект одного з двох рішень:

«1. Припинити право користування частиною мисливських угідь на підставі добровільної відмови Державного підприємства «Мисливське господарство «Звірівське» на площі 8313 га, Державного підприємства «Ковельське лісове господарство» на площі 6599 га, Товариства з обмеженою відповідальністю «Олдан» на площі 249 га.

2. Вилучити частину угідь, які були надані рішеннями обласної ради ДП «Мисливське господарство «Звірівське» (№9/2 від 29 жовтня 1999 р.), ДП «Ковельське лісове господарство» (№9/2 від 29 жовтня 1999 р.), ТзОВ «Олдан» (№16/42 від 18 грудня 2000г р.) за добровільною відмовою від користування по категоріях земель, що вилучаються з користування цим рішенням…

Перелік мисливських угідь, що вилучаються в окремих користувачів Волинської області:

1. ДП «Мисливське господарство «Звірівське» (ДП «Ківерцівське ЛГ: Муравищенське (5501 га, в тому числі квартали №№50,51 площею 242 га на колишніх землях КСП ім. Ватутіна), Сокиричівське (440 га) лісництва; ДП «Цуманське ЛГ»: Сильненське (1993 га), Мощаницьке (384 га) лісництва).

2. ДП «Ковельське ЛГ» (ДП «Ковельське ЛГ»: Ковельське (4163 га, в тому числі водно-болотні 195 га), Радовичівське (2035 га) лісництва; ДП «Турійське ЛГ»: Радовичівське лісництво (401 га).

3. ТзОВ «Олдан» (ДП «Городоцьке ЛГ»: Троянівське лісництво (249 га)».

А ось – другого:

«Відповідно до частини 2 Статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Статті 9, Статті 22 Закону України «Про мисливське господарство та полювання», керуючись Статтею 15 Закону України «Про тваринний світ», розглянувши клопотання Маневицького районного мисливського товариства «Троянівське», Володимир-Волинського міськрайонного осередку Федерації мисливського собаківництва України, Товариства з обмеженою відповідальністю «Майдан Мисливський», Малого приватного підприємства «Вероніка», Ковельського спеціалізованого лісогосподарського акціонерного товариства «Тур» та подання Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства від 16 червня 2011 р. №603, враховуючи погодження органів місцевого самоврядування, користувачів, власників земельних ділянок, Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області, погодження меж користувачів мисливських угідь, уточнені площі меж між користувачами мисливських угідь та рішення постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, обласна рада вирішила:

1. Надати у користування мисливські угіддя терміном на 15 років:

1.1. Маневицькому районному мисливському товариству «Троянівське» площею 5139 га (ДП «Городоцьке ЛГ»: Троянівське лісництво (249 га); Троянівська сільська рада (2890 га), Новорудівська сільська рада (2000 га).

1. 2. Володимир-Волинському міськрайонному осередку Федерації мисливського собаківництва України площею 5478,14 га (Квартирно-експлуатаційний відділ (КЕВ) м. Володимира-Волинського (5478,14 га).

1.3. Товариству з обмеженою відповідальністю «Майдан Мисливський» площею 8318 га (ДП «Ківерцівське ЛГ»: Муравищенське (5501 га, в тому числі квартали №№50,51 площею 242 га на колишніх землях КСП ім. Ватутіна), Сокиричівське (440 га) лісництва; ДП «Цуманське ЛГ»: Сильненське (1993 га), Мощаницьке (384 га) лісництва).

1. 4. Малому приватному підприємству «Вероніка» площею 13041 га (ДП «Ковельське ЛГ»: Ковельське (4163 га, в тому числі водно-болотні 195 га), Радовичівське (2035 га) лісництва; ДП «Турійське ЛГ»: Радовичівське лісництво (401 га); Ковельське СЛАТ «Тур»: Зеленське (5342 га), Голобське (1100 га) лісництва).

2. Внести зміни до рішення Волинської обласної ради від 29 жовтня 1999 р. №9/2 «Про внесення змін та доповнень до рішення обласної ради від 4 листопада 1997 р. №12/3 «Про надання мисливських угідькористувачам області» у частині надання в користування мисливських угідь до закінчення дії раніше визначених строків Ковельському спеціалізованому лісогосподарському акціонерному товариству «Тур» площею 3406,5 га (ДП «Ковельське ЛГ»: Ковельське лісництво (1212 га); Ковельське спеціалізоване лісогосподарське акціонерне товариство «Тур» (17542,5 га); колективні сільськогосподарські підприємства: «Дрозднівське» (1027 га), ім. Чапаєва (1047 га), «Хлібороб» (362 га), «Пісочне» (500 га), «Золотий колос» (1100 га), «Забілля» (900 га), «Заповіт» (1100 га); агрофірма «Полісся» (728 га); землі запасу місцевих рад: Дрозднівська (91 га), Майданська (35 га), Любитівська (294 га), Новомосирська (43 га).

«Майдан Мисливський». «Тур». «Звірівське». «Вероніка». «Троянівське». Осередок товариства собаківництва… Це лише ті структури, яких сьогодні стосуються дискусії довкола доленосних рішень.

Чому ж вони виникли ці суперечки?

Секретар постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Олександр Пирожик (фракція «Свободи») як журналіст однієї з загальноукраїнських газет нещодавно підготував статтю під промовистим заголовком «Чи не з’являться на Волині свої «лозинські»?». У ній в основному йдеться про дискусії довкола долі «Звірівського» та «Майдану Мисливського».

Ось кілька характерних моментів.

Група скаржників, чиї прізвища не вказуються, написала до редакції листа, де сказано:

«У Ківерцівському районі на підставних осіб зареєстроване приватне мисливське господарство «Майдан Мисливський», фактичними власниками якого є високопоставлені державні службовці…».

«Оскільки питання оренди мисливських угідь вирішується місцевими сільськими, селищними та районними радами, згоду на цю оренду отримати буде непросто або й узагалі неможливо, бо ніхто з місцевих жителів не бажає мати своїх «лозинських»…».

«Напрошується висновок, що йде пряме лобіювання інтересів приватного підприємства, і це – не що інше, як прояв корупції…».

І хоча перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Шеремета переконував, що надання тим чи іншим користувачам значних масивів для мисливських угідь фактично нічого не змінює («І земля, і ліс залишаються у власності держави» і «місцеве населення має право вільно та безоплатно перебувати на лісовій території», «зберігається традиційне ведення лісового господарства»), висунуті у попередніх абзацах анонімними особами звинувачення так і не дезавуйовано.

Тим паче, що приватні інвестори з «Майдану Мисливського» не соромляться говорити про намір купити для розведення лісової фауни 10 зубрів та 15 благородних оленів, зате «своїх прізвищ поки що на широкий загал воліють не називати, посилаючись на комерційну таємницю»…

Зважаючи на таку «напівпрозорість», від представника депутатської більшості облради пролунала пропозиція наразі утриматися від розгляду проектів рішень, пов’язаних зі зміною користувачів мисливських угідь. Можна не сумніватися, що на цьому наполіг керівник групи «Нова Волинь», голова облдержадміністрації Борис Клімчук, який, хоча й відомий своєю палкою прихильністю до полювання, проте ще більш знаний як тверезомислячий господарник із державницьким мисленням, котрий не з чужих слів знає істинну ціну кожного гектара волинських лісів.

Роман Уcтимчук, volga.lutsk.ua.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!