Безкарність спонукає багатіїв Волині до браконьєрства

Кажуть, саме опівночі всяка нечиста сила виходить на полювання. Що це справді так, нещодавно переконалися співробітники єгерської служби державного підприємства «Мисливське господарство «Звірівське» і працівники обласного управління лісового та мисливського господарства.

Тієї серпневої ночі вони несли чергування з охорони мисливських угідь. Ледь розпочав годинник відлік початку нової доби, як поблизу села Пальче пролунали два рушничні постріли. Обстежуючи місцевість, рейдова бригада виявила на польовій дорозі сліди від шин, а згодом і сам мікроавтобус «Рено» з державним номером АС 39-07 АВ. На вимогу держслужбовців надати автомобіль для огляду, присутні у ньому громадяни відповіли брудною лайкою і втекли з місця події. Єгери невдовзі виявили і квадрацикл, який виїжджав з мисливських угідь в напрямку мікроавтобуса. Зупинити його теж не вдалося. Розвернувшись, він поїхав назад у поле, де розтанув у пітьмі.

А єгерська служба продовжувала чергування. Після п’ятої години ранку начальник мисливського відділу облуправління Віталій Жабчук та директор МГ «Звірівське» Андрій Шпорук знову помітили «Рено», яке виїжджало з тих самих полів, де зник квадрацикл. На вимогу зупинитися автомобіль зробив різкий рух в бік єгерів, мовби намагаючись їх залякати, після чого дременув. Втікачів почали переслідувати. Зупинити мікроавтобус не змогли, оскільки «Рено» щоразу заважало об’їзду. Згодом до затримання авто залучили й працівників державної лісової охорони ДП «Цуманське лісове господарство». Мікроавтобус вдалося зупинити лише при в’їзді на приватну пилораму в селі Кадище Ківерцівського району. На вимогу показати салон мікроавтобуса порушники на кілька секунд відкрили його двері. Цього вистачило лише, щоб побачити схований у салоні квадрацикл, але оглянути автомобіль повністю його водій та пасажири не дозволили. Мікроавтобус швидко заїхав за ворота огородженої високим парканом пилорами.

Невдовзі двоє втікачів, Юрій Ш. і Віталій Ш., мешканці селища Цумань, перелізли через огорожу і почали бити та всіляко обзивати директора МГ «Звірівське» Андрія Шпорука, головного лісничого Цуманського лісгоспу Анатолія Дорошука та інженера охорони і захисту лісу цього ж підприємства Олександра Боровицького. Вони намагалися спровокувати на бійку, але лісівники не піддалися на провокації.

Тим часом, скориставшись сутичкою, водій мікроавтобуса спробував прорватися з території пилорами. Але йому «Нивою» дорогу перегородив начальник мисливського відділу облуправління Віталій Жабчук. Це ще більше розлютило молодиків. Вони спробували заволодіти службовим автомобілем. Коли ж це не вдалося, почали камінням здирати з нього фарбу. Невідомо чим би все закінчилось, якби в ту мить на підмогу єгерям не прибули перший заступник начальника облуправління лісового та мисливського господарства Анатолій Гетьманчук, начальник відділу охорони та захисту лісу цього ж управління Володимир Читкайло, працівники прокуратури та міліції Ківерцівського району. Тоді ж оглянули обидва транспортні засоби, зажадали пояснень у порушників. До речі, квадрацикл не мав державних номерів і не був зареєстрованим.

При обстеженні мисливських угідь, де вночі пролунали постріли, виявили два закривавлених місця. Найімовірніше трофеєм браконьєрів став дикий кабан. Працівники прокуратури та міліції склали протокол.

У цій історії є ще одна пікантна обставина: порушниками Закону України «Про мисливське господарство та полювання» виявилися «віруючі», котрі при потребі заявляють, що не мають права брати в руки зброю.

Як розповів Віталій Жабчук, такі браконьєрські виїзди фіксувалися як працівниками державної лісової охорони, так і єгерською службою УТМР. І не тільки на угіддях Ківерцівського району, а й на території інших районів області та сусідньої Рівненщини. Свідки таких нічних розбійницьких рейдів розповідали, що не раз бачили в мисливських угіддях білий мікроавтобус, квадрацикл, джипи.

Тож хотілося б запитати: що спонукає власників цих дорогих авто, вартість яких подекуди перевищує півмільйона гривень, до браконьєрства? Певна річ, що не голод, а безкарність. Чи не варто правоохоронним органам області всерйоз зайнятися цією проблемою. Інакше в таких сутичках, про які розповіли, недалеко й до людських жертв, не кажучи вже про те, що через подібних губителів природи волиняни невдовзі диких звірів зможуть побачити лише в зоопарках.

Микола ЯКИМЕНКО, Голос України, № 162 (4412),28 серпня 2008 рiк
Джерело: www.fmsc.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!