Хто “нагрів руки” на Червоній книзі?

У Генеральній прокуратурі під головуванням Генпрокурора Олександра Медведька відбулося розширене засідання колегії "Про стан додержання вимог природоохоронного законодавства та прокурорського нагляду з цих питань". У роботі колегії взяли участь представники Мінприроди, Держкомзему, Держкомітетів водного, рибного та лісового господарств.

Заступник Генпрокурора Тетяна Корнякова повідомила, що за сприяння прокурорів у 2009 році державі повернуто понад 10 тис. га земельних угідь. Порушено 336 кримінальних справ про нецільове використання земель, до відповідальності притягнуто понад три тисячі осіб. Щодо розвідки надр, прокурори виявили понад 1,5 тисячі юридичних осіб, які працювали без ліцензії. До відповідальності притягнуто 60 працівників органів контролю за видачею ліцензій.

Останнім часом у чотири рази зменшилася площа мисливських угідь, які перебували у користуванні громадських організацій мисливців та рибалок. Землі заповідного фонду передають в оренду комерційним підприємствам на строк понад 50 років замість того, аби створювати там заповідники чи парки. Не кращі справи й у водному господарстві: дев'яносто відсотків водогонів давно вичерпали термін придатності. І якщо у 1990 році в Україні виловлювали близько 1 млн тонн риби, то у 2008-му - 220 тисяч тонн, у 2009-му - лише 150 тисяч тонн.

Тетяна Корнякова також поінформувала, що недавно відбулося третє перевидання Червоної книги України. Проте тендер на проведення цієї роботи виграли чомусь не наукові установи, а приватники-комерсанти. Згодом ці ділки перепродали тендерні права двом науковим інститутам за 1 млн 400 тисяч гривень, які осіли у кишенях спритників.

У свою чергу міністр охорони природного навколишнього середовища Георгій Філіпчук зазначив, що міністерство розробило понад 720 нормативно-правових актів щодо захисту екології та природокористування. Через виявлення злісних економічних та екологічних порушень у 2009 році анульовано 350 спеціальних дозволів на користування природними ресурсами. Він також повідомив, що Мінприроди виступає проти ввезення на територію держави пестицидів та отрутохімікатів, які створюють екологічну небезпеку для здоров'я українців. Анульовано 35 ліцензій на проведення такої діяльності. Також за сприяння міністерства лише минулого року в Україні створено понад 20 нових національних парків.

Голова Держкомзему Олег Кулініч повідомив, що у співпраці із прокурорами протягом цього року департамент провів 81 тисячу перевірок щодо нецільового використання землі. Складено 28 тис. протоколів про порушення, до адмінвідповідальності притягнуто 20 тисяч осіб, порушено понад 400 кримінальних справ, до Держбюджету відшкодовано 86 мільйонів гривень.

А голова Держводгоспу Василь Сташук зауважив, що штрафи за забруднення води та неналежне водокористування в Україні слід збільшити у 5-7 разів, адже нині вони становлять від 85 до 136 гривень і абсолютно не лякають порушників. Він також повідомив про створення в Україні автоматизованої інформаційної вимірювальної системи "ТИСА", яка надає можливість у режимі реального часу за допомогою автоматизованих гідропостів відстежувати рівень та витрати води у річках, атмосферні опади, прогнозувати розвиток паводку та наслідки підтоплень населених пунктів. Ця система - єдина на теренах СНД, її вартість - 31 млрд грн. Розмістять її в басейні Дністра та на Прикарпатті.

Любомира КОВАЛЬ
Урядовий курьер, № 198 (4104) 27 жовтня 2009 року,
передрук з Блогу Степана Жабки

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!