Екологічний безлад та порушення екологічних норм перетворить Україну в зону екологічного лиха

Відходи птахофабрики Орель-Лідер, власник - торговельна марка Наша ряба, с.Єлизавєтівка, Дніпропетровська обл. Фото Голосу Природи.Ситуація стає загрозливою навіть у столиці. Так, у Вишгородському районі Київської області працює всупереч законодавству України ЗАТ «Комплекс Агромаш» - «Гаврилівські курчата».

Систематичні скарги та благання місцевих мешканців про допомогу залишаються без розгляду. Людей, що живуть неподалік охопила паніка. На очах у всієї країни зухвало порушуються права людини на чисте навколишнє середовище, а отже – і права на здоров’я та життя людей.
Нині землі навколо ЗАТ «Комплекс Агромаш» геть усі забруднені відходами виробництва. Залишки курей валяються просто на полях і дорогах.

Дикі птахи розносять їх по деревах. Кров не встигає просочитися скрізь землю, тому озерами застоюється і перетворюється на смердюче болото. По всій території стоїть нестерпний запах. Люди не можуть вільно дихати. Коли температура піднімається, відходи починають ще більше розкладатися і сморід починає різати не тільки носа, а й очі. Люди почали хворіти в декілька разів частіше. І це не тільки від повітря. В річку, яка протікає поряд, потрапляє величезна кількість відходів. Всі внутрішні води теж забруднені отруйними речовинами.

Хіба ви не вважаєте це катастрофою?

Європейська екологічна комісія провела попереднє незалежне дослідження ситуації щодо «Гаврилівських курчат». Результати жахливі:

  • рівень мікроорганізмів в водах біля комплексу «Гаврилівські курчата» перевищує норму в двадцять одну тисячу (21 000)
  • рівень кишкової палички – в сорок вісім тисяч разів! (48 000)
  • кількість Хімічного Споживання Кисню і заліза перевищує норму в 1,5 рази відносно нормативів СанПін № 4630-88.
  • серед побутових та будівельних відходів виявлені відходи підприємства ЗАТ «Комплекс Агромарс» (пір’я), що може спричинити забруднення ґрунтових та поверхневих вод.
  • Результати незалежного соціологічного опитування свідчать про абсолютну невідповідність рівня екологічної безпеки бажаному.

Закон України «Про охорону навколишнього природнього середовища» в статті 9 нам говорить: кожен громадянин України має право на безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природнє середовище, гарантією якого є здійснення державного контролю за додержанням природоохоронного законодавства. На ЗАТ «Комплекс «Агромарс» постійно відбуваються порушення чинного законодавства України: Закону України «Про відходи» (ст. 17.); Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» (ст..9.); Закону України «Про основи містобудування» (Ст 5., Ст. 19.).

Жителі Вишгородського району страждають від екологічної катастрофи спричиненої безгосподарним функціонування ЗАТ «Комплекс Агромаш», а кожен пересічний українець навіть не підозрюючи про антисанітарію на підприємстві залюбки купує продукцію «Гаврилівських курчат» цим самим наражаючи себе та своїх близьких на небезпеку. Про яку якість продукції можна говорити, якщо на ЗАТ «Комплекс Агромаш» не дотримуються елементарні санітарні норми.

Чи повинні ваші діти ризикувати своїм здоров’ям задля збагачення керівництва «Гаврилівських курчат»?

«Гаврилівські курчата» - найбрудніший український продукт, але ціна на продукцію найвища. Ще в липні цього року антимонопольний комітет закликав виробників м’яса птиці не підвищувати ціни на свою продукцію.

За всіма європейськими екологічними нормами в Вишгородському районі відбувається масштабне екологічне лихо, яке загрожує життю та здоров’ю мешканців регіону.

Але це ще не все. В рамках підготовки до Євро 2012 у Вишгородському районі планується збудувати ряд об’єктів для прийому офіційних осіб та високопосиавлених гостей.
Чи побажають офіційні особи та туристи проводити свято футболу світового рівня в зоні страшного екологічного лиха – в зливній ямі України.

Громада готує широкомасштабні заходи протесту під стінами Кабінету Міністрів України проти бездіяльності та покривання окремими посадовцями злочинних дій представників ЗАТ «Комплекс Агромаш».

В акції приймуть участь близько 2 000 жителів Вишгородського району Київської області та прилеглих районів, що страждають від функціонування «Гаврилівських курчат».
Учасники акції, в разі ігнорування вимог представниками влади, змушені будуть розпочати безстрокове голодування під стінами КМУ.

Організатори та учасники акції протесту прийдуть під стіни уряду з конкретними вимогами:

  • Зупинити діяльність шкідливого виробництва до приведення його діяльності в рамки природоохоронного законодавства
  • Усунути наслідки екологічного лиха на прилеглих територіях ЗАТ «Комплекс Агромаш»
  • Провести повне санітарне та екологічне обстеження території підприємства та навколишніх територій за участі представників місцевої громади

В разі ігнорування вимог учасники акції протесту залишають за собою право звернутися до міжнародних органів та до організаторів та Євро – 2012 за допомогою.

Більш детальну інформацію можна отримати:
тел. 22 999 02
www.sudnaroda.org.ua

Від редакції сайту "Природа України": на цю ж тему, але вже стосовно іншого виробника, "Нашої Ряби", можна почитати за посиланнями:

http://voice.infodz.com.ua/ua/news.php?readmore=25
http://voice.infodz.com.ua/ua/news.php?readmore=20

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!