У Запоріжжі еменесники та рибалки вийшли на береги Дніпра, аби очистити їх від сміття

За чисте Дніпро. У Запоріжжі еменесники та рибалки вийшли на береги річки, аби очистити їх від сміття. Щороку тонни побутового непотребу заболочують плавні, а водотоки покриваються шаром пластикових пляшок. Все сміття зібрати не вдалося, бо на акцію відгукнулося лише сто людей.Запорізькі рибінспектори, рибалки та еменесівці рятують Дніпро. За одну годину вони зібрали на плавнях кілька тонн сміття. Берег річки очищали вручну, на дні працювали водолази. Відпочивальники залишають після себе сотні пластикових і скляних пляшок, пакети з недоїдками. Гори непотребу ростуть, це призводить до порушення екологічного балансу.

Сергій Онуфрієнко, водолаз: "Это наша беда, с которой мы должны бороться, только все вместе, и начинать надо с самого себя. Приехал – убери, покушал – убери, увези мусор и выбрось его туда, куда положено".

Дно Дніпра всіяне пластиковими пляшками з мулом, розповідають водолази. Подекуди шар сміття сягає півметра. Через це глибина рукавів річки постійно зменшується, вони заростають очеретом. Береги заболочуються і риба зникає, нарікають рибалки.

Сергій Онуфрієнко, водолаз: "Гниет не пластик, а то, что к нему прилипает. В то же время, сбиваясь в кучи, засоряет нерестилища. Идет массив непробиваемый светом. Начинается гниение на дне, из-за того, что нет нормального прохождения через воду света".

Щодня в Дніпро незаконно скидають десятки тонн побутового сміття. Екологи скаржаться: зупинити забруднення неможливо і через смішні штрафи у 17 гривень.

Ігор Бройде, начальник міського управління екології: "Надо менять законодательство в ужесточении штрафных санкций. И то же подразделение экологической милиции, где работает 20 человек, не может охватить всю территорию города".

Тож незабаром плавні перетворяться на розплідник для гризунів, які поширюють смертельну хворобу – лептоспіроз, застерігають захисники довкілля. Під час акції «Чистий берег» її учасники агітували відпочивальників допомогти прибрати Дніпро. Та жоден із них не відгукнувся.

Маргарита Швецова, "Факти", ICTV

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!