Економіст з Рівного побудував собі будинок з соломи

Володимир Липко із Рівного звів у селі Кам'янка Острозького району будинок, де основним матеріалом стала житня солома. "Квадрат" такого житла йому обійшовся менше ніж 1600 грн.

Володимир Липко за освітою економіст. Працював в обласному центрі на заводі залізобетонних плит. Два роки тому продав однокімнатну квартиру в місті й за ці гроші вирішив збудував дім на природі. Його площа понад 100 м. кв. Фундамент зробив з бетону. Дерев’яний каркас заповнив пресованою житньою соломою. На відміну від пшеничною її не їдять гризуни. Стіни оббив дошками й поштукатурив глиною.

"Хочу, що б житло пахло живицею та хлібом, а не хімією. В моєму домі є всі зручності – електроенергія, автономне опалення, водопостачання, камін, ванна, туалет, навіть, парна", - розповів господар.

Спорудження житла з екологічно чистих матеріалів за енергоощадними технологіями фахівці вважають у кілька разів вигіднішим, ніж традиційне будівництво.

Перепоною для багатьох забудовників залишаються упереджене ставлення та стереотипи.

"Люди думають, що солом’яна хата ненадійна, легкозаймиста, або ж її можуть з’їсти гризуни. Такі міркування хибні. В Нідерландах, Німеччині, навіть, Білорусі, є цілі містечка, де основний будматеріал солома. Звичайно, що перебільшенням є застороги про легкозаймистість таких будинків чи недовговічність. Солома погано горить", - пояснив 31-річний Святослав Євтушенко, інженер-будівельник, один з ініціаторів будівництва під Рівним екологічного містечка зі соломи.

Віктор Гомоль, Gazeta.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!