А ти поборов у собі «рекреанта»?

ЖЛОБ З КАВУНОМ на р.Сіверський ДінецьНастала весна: розквітають квіти, дерева розгортають листя, природа оживає і… переповнюється рекреантами.

Слово «рекреант» придумали природоохоронці по відношенню до самих безвідповідальних відпочиваючих «за містом»; придумали для того, щоб не плутати їх з туристами і іншими людьми. Спробуємо окреслити обличчя цього нехитрого соціального явища. Рекреант, грубо кажучи – це жлоб, в момент, коли він відпочиває на природі. Давайте разом уявимо типову картину: берег річки, подалі від всіх стоїть дебелий джип, двері відчинені; волає примітивна танцювальна музика (так щоб чули всі). Ніхто не танцює: всі сидять і «споживають» горілку, інколи можуть пострибати у воду «бомбочкою», позагоряти. На відміну від туристів, рекреанти не мають похідного спорядження і не переймаються з цього. Всі продукти, привезені на місце відпочинку, щойно куплені в супермаркеті і на половину складаються з упаковки. Джип надто солідний, щоб возити в ньому сміття, тому рекреант навіть не задумується перед тим, як лишити сміття прямо тут, на березі. Ще рекреантів можна впізнати, коли вони сидять біля багаття в найбільшу літню спеку, смакуючи «кайф турпоходу», або коли вони рубають живе дерево, щоб дістати з нього сухі гілки.

Таким чином, на відміну від туриста, рекреант ніколи не планує повертатись туди, де вже відпочивав одного разу. Причина цього очевидна – вдруге повертатись нікуди. Ніхто так не паплюжить нашу природу, як рекреанти, адже вони є всюди – всюди, де їх до цього ще не було. Проте музика в лісі, згарища, сміття, порубані дерева і туалетний папір у кущах, це далеко не найбільша шкода, яку вони наносять природі.

Ширяючи по міських вулицях на джипах, водії наче хочуть показати всім, який у них крутий позашляховик і як він зможе подолати будь-яке бездоріжжя. Проте на природі, де їх ніхто не бачить, вони ніколи не наважаться забризкати джип багнюкою або ризикнути його подряпати. Не бажаючи їхати по брудній дорозі, рекреант об’їжджає її по травичці. Таким чином в степах дороги розширяються до 60-100 метрів. Що вже говорити про рекреантів на квадрациклах, які тільки для того і купляють модну техніку, щоб ломанутись на ній в саму хащу, через кущі, руйнуючи рослинний покрив, ґрунт і розлякуючи тварин.

Після гучного випадку, коли гору Говерлу осквернили, затягнувши на неї «Ниву», в Україні почалась манія джипінгу. На цей рік по джипінгу навіть запланували так званий «Кубок Карпат». Але, на щастя, природоохоронні органи і місцева влада всіх областей, де мав проходити кубок, відмовились погоджувати таке плюндрування українських Карпат.

Але найбільшу загрозу для природи становлять рекреанти на водних мотоциклах і катерах. Щойно сходить крига, всі вони прагнуть промчати «з вітерцем» туди-сюди, обляпати бризками все на світі і пустити до берега широку хвилю. На превеликий жаль, жоден закон цього не забороняє, а даремно. У весняний період у всіх видів риб проходить нерест. Риби нерестяться, лишаючи біля берега ікру, з якої з часом народяться мальки. Проте достатньо одному-єдиному жлобу промчати поряд на катері, як вся ікра опиниться на березі. Те саме буде і з усіма рослинами, які ростуть на поверхні води.

Починаю розуміти плакати, встановлені на Трухановому острові в Києві «Бережіть рідну природу – відпочивайте в Турції». Бо відпочивати багато хто з нас не вміє. З цим треба боротись. Відтак, закликаю кожного задуматись, чи ви бува не рекреант? А якщо так – спробуйте побороти його в собі до того, як зберетесь в суботу чи неділю на природу.

Степан Жабка, Природа України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!