В Києві збудували будинок зі сміття

Столичні митці створили прецедент. 11 людей покидали свої міські квартири і переїхали в будинок, створений з ... відходів. Кажуть, мовляв, втомилися від сміття і загазованості в місті і хочуть жити в екологічно чистому будинку.

Останній штрих до незвичайного житла доробили під Новий рік, а будували його три роки на трьох сотках дачної ділянки на Берковецьких садах. Ініціатор ідеї - київський художник Михайло Химич, автор відомого панно на стіні бойлерної у дворі будинку по вул. Тимошенко, 13-а. Заразити ідеєю Химичу вдалося і своїх друзів - творчих людей. У результаті тепер вони створили цілий комплекс з п'яти будівель, який через це охрестили «П'ятихатки».

«Я запропонував друзям, які поєднують роботу з творчістю, переїхати в« П'ятихатки», а свої квартири здавати - щоб мати кошти і час писати картини, знімати фільми, складати музику. Крім того, хочеться жити в екологічно чистому будинку», - розповів нам Химич. Разом з ним в «П'ятихатках» мешкають художниця Ольга, майстер східних єдиноборств Юрій, офіціантка Фьокла, яка розписала стіни і скла будинків, музикант Володимир.

Утепляли пляшками. У переселення не було б нічого незвичайного, якби не матеріали, з яких зроблений будинок. Адже він фактично зі сміття. «Ми збирали на звалищах і будовах дерев'яні конструкції, пінопластові утеплювачі, порожні скляні пляшки, які вмурували в глиняні стіни для утеплення. За безцінь купили в будівельному супермаркеті обрізки і бій кахельної плитки. А самі стіни зводили з глини, змішаної з тирсою. Всі 5 будинків обійшлися в результаті в $ 50 тис. Для мене це - художній твір. Я б назвав «П'ятихатки» соціальної скульптурою, яку буду популяризувати», - розповідає Химич.

Комфорт. Незважаючи на будматеріали, будинку цілком придатні для життя. На перших поверхах - вітальня, кухня, ванна і туалет. На другому - спальня, також з усіма зручностями. У двох будинках стоять лічильники електроенергії, адже опалюють житло електрообігрівачами та дровами. А щоб тепло довго трималося, будинки побудовані по колу, стіною до стіни - завдяки цьому кожен будинок додатково опалює сусідній. «Усю документацію на новобуд буду оформляти заднім числом. Сподіваюся, проблем не буде», - говорить Химич.

Сусіди спочатку до незвичайних новоселам поставилися з побоюванням, але тепер здружилися. «Це шикарна затія, буду про неї знайомим розповідати. Думаю, з такими цінами на житло тільки такі будинки і залишилося будувати », - сміється сусід Вадим.

Джерело: obozrevatel.com

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!