Біличанський ліс приєднали до Голосіївського національного парку

Біличанський ліс приєднали до Голосіївського НПП1 травня 2014 в.о. Президента України О.Турчинов підписав Указ Президента України № 446/2014 "Про зміну меж національного природного парку "Голосіївський", яким до території національного парку приєднано 6462,62 гектари лісів Святошинського лісопаркового господарства. Це і є сумнозвісний Біличанський ліс, за збереження якого вже не перший рік точиться боротьба киян із забудовниками.

«Завдяки відчайдушним зусиллям багатьох активістів, що витратили не один рік життя на захист Біличанського лісу та працівників Департаменту заповідної справи Мінприроди України, які змогли зібрати всю необхідну документацію на заповідання цієї вкрай конфліктної території, Біличанський ліс отримав статус національного природного парку.

– говорить заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Передусім це – «Комітет порятунку Біличанського лісу», Спілка «Порятунок Голосієва». Цим людям мають із щирою вдячністю потиснути руку всі кияни».

Довідка:

Протягом останніх років головною природоохоронною темою в Києві є конфлікт навколо Біличанського лісу – великого лісового масиву на заході Києва. Селище Коцюбинське, що відноситься адміністративно до Київської області, самостійно затвердило не погоджений ні з ким генеральний план, згідно з яким у склад селища чомусь включається 4500 га територій Біличанського лісу і почало видавати земельні акти на цю територію. Попри неодноразові заяви керівництва столиці та численні судові позови активістів і навіть прокуратури, процес не змінив пагубного вектора.
Екс-Президент Янукович публічно обіцяв журналістці Ірині Федорів врятувати Біличансьткий ліс. Проблема викликала чималий резонанс, апофеозом якого стало руйнування групою невідомих будівельного майданчика та підпал трактора 21.03.2012 р.

Ще у 2011 році на прохання КМДА співробітники НАН України та активісти НЕЦУ підготували наукове обґрунтування створення на базі Біличанського лісу філіалу національного природного парку «Голосіївський». Розробити проект розширення НПП «Голосіївський» доручив Президент України своїм дорученням від 26.08.2011 р. № 1-1/1876. Роботи мали бути виконані до 1 грудня 2011 року. Київська обласна рада та Київська міська ради прийняли рішення про погодження створення такого природно-заповідного об’єкту.

Найдовше справу саботував голова Комісії з питань екологічної політики Київради, голова Партії Зелених України Денис Москаль. Втім, навіть після прийняття рішень міською та обласною радами Президент не підписав Указу про створення філіалу НПП. Міністр екології та природних ресурсів України Е. Ставицький презентував проект Указу Президента «Про зміну меж Національного природного парку «Голосіївський» на засіданні Кабінету Міністрів України 14.11.2012 року, де проект був схвалений. Проте після цього ніхто не подав проект на підпис Президента. Окремо працівниками НАН України та експертами НЕЦУ було підготовлене обґрунтування розширення НПП «Голосіївський» на ті території, на яких він планувався науковцями від початку, але його ніхто не погодив і навіть сама дирекція НПП його відхилила.

Протягом всіх цих років відбувались акції та круглі столи, організовані громадськими організаціями «Комітет порятунку Біличанського лісу» та Спілка «Порятунок Голосієва». Біличанський ліс також став і однією з ключових тем на акції «Еколюстрація» у 2014 році.

Джерело: МВ НЕЦУ

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!