Забудова Труханового острова НЕ ПОГОДЖЕНА!

Труханів острівСтало відомо, що наміри забудувати Труханів острів до «Євро-2012» не лише викликають жорстку критику з боку киян і науковців, а і не підтримуються деякими державними структурами. Серед останніх, перш за все Державне управління охорони навколишнього природного середовища у м.Києві, без чийого погодження будівництво неможливе.З кожним днем все активніше і впевненіше ведеться мова по можливість забудови Труханового острова в центрі Києва. Як ми вже писали раніше, після кількарічної боротьби з а збереження Труханового острова, київські природоохоронці зустрілись з новою, більш ніж потужною ініціативою забудови острова. Тепер намір знищити острів завуальований під необхідність розширення та вдосконалення столичної інфраструктури у зв’язку із підготовкою Києва до проведення фінальної частини футбольного чемпіонату «Євро-2012». Формально це називається «Міжнародний молодіжний центр»(ММЦ) місткістю 15 000 чоловік».

Не залежно від формальної підстави забудови, по якій планують зведення тимчасової рекреаційної зони, принципово мова йде виключно про те, що вперше за останні роки на острові буде виділена ділянка під забудову. При чому, площа цієї ділянки дуже велика – понад 80 га. Після демонтування споруд ММЦ, на його місці можна буде будувати що завгодно, адже ділянка вже належатиме забудовнику».

Як ми вже повідомляли, громадськість м.Києва виступила проти намірів нищення Труханового острова. Ще у 2003 році науковці інститутів зоології та ботаніки НАН України підготували обґрунтування створення на території острова об’єкту природно-заповідного фонду. Територію острова також зарезервували під заповідання у Генплані м.Києва. Та атаки забудовників не припинялись.

Станом на початок 2008 року ситуація трохи прояснилась на користь Труханового. Розроблена нещодавно Програма охорони навколишнього природного середовища у м.Києві на 2008-2011 роки передбачила низку заходів по дослідженню і охорони тваринного та рослинного світу Труханового острова і, нарешті – заповідання острова. Відповідно до розробленої Програми, вже у цьому році на охорону природи Труханового з міського бюджету буде визначена значна сума коштів. Варто відзначити, що програма на всі наступні 4 роки передбачає природоохоронні заходи на Трухановому острові.

А поряд з цим Київрада планує землевідведення під спорудження ММЦ.

Втім, як виявилось, не все так погано. Прес-служба Національного екологічного центру України (НЕЦУ) повідомляє, що Державне управління охорони навколишнього природного середовища у м.Києві, погодження якого є обов’язковим перш ніж виділити ділянку на острові, категорично заявляє, що не погоджувало ніяких документів щодо цього. З листів в.о. начальника Держуправління Ю.Будунова №05-07/1193 від 20.02.2008 та №05-07/980 від 21.02.2008, надісланих на адресу НЕЦУ, зрозуміло, що до цього моменту Державне управління не лише не погоджувало ніяких матеріалів відведення ділянок на Трухановому острові а і не розглядало їх. Тобто поки всі розмови про ММЦ насправді є лише розмовами, адже навіть погоджень на нього поки ніхто не збирав.

Подробиці можна дізнатись в НЕЦУ: 8-097-1000-473

Про загрозу забудови Труханового острова детальніше можна почитати в статтях:
- Там, де вони пройдуть, ніколи не розквітне папороть
- Цвях в труну Труханового острова
- Экологи бьют тревогу: Евро-2012 изуродует Киев
- Дельфины и футбол в отдельно взятой столице
- «ЛЕГО» на Трухановому
- Назріває конфлікт киян і Євро-2012. ч.1. Затравка
- Екологи проти забудови, підтосованої під "Євро-2012"

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!