«ЛЕГО» на Трухановому

Збірно-розбірне містечко під Євро-2012 знищить мальовничу зелену зону в центрі Києва?

У прагненні догодити всім вимогам УЄФА з підготовки і проведення Євро-2012, Київ буквально зі шкіри пнеться. І не дивно: за короткий час звести у місті належну інфраструктуру з новими стадіонами, дво-, три-, чотири- та п’ятизірковими готелями, не кажучи вже про транспортну систему, – таке нині важко уявити. Та ще й сама столична влада підкидає дров у багаття: депутати Київради затвердили програму підготовки до футбольного чемпіонату – і відразу ж назвали її практично нездійсненною!

Щоправда, мер Леонід Черновецький вважає, що Київ вже нині готовий до Євро-2012, ось тільки стадіону нового немає. Але, на жаль, з мером погодитися важко: перша проблема, з якою зіткнулися б футбольні уболівальники, якби приїхали вже сьогодні, – де жити? До Євро-2012 треба приблизно 200 тисяч місць – нині є лише 18 тисяч з хвостиком.

Але наявність власне готелів – далеко не єдина проблема. Адже, як кажуть, цільова аудиторія переважної більшості готелів – люди якщо не з категорії VIP, то близької до неї, бо ціни в готелях ще ті. Ну, і як у такому разі бути з тисячами менш респектабельних гостей, футбольних фанатів, які приїдуть на чемпіонат? Ясна річ, цих туристів треба поселити туди, де дешевше, але щоб і до стадіону недалеко. Таке місце влада знайшла. На жах екологів, ним став Труханів острів – перевірена, скажімо так, територія: там уже зупинялися тисячі туристів під час проведення у Києві пісенного конкурсу «Євробачення» (2005 рік).

Подобається це киянам чи ні – але, судячи з усього, на Трухановому острові таки з’явиться новий ландшафтний парк – Міжнародний молодіжний центр «євроформату». Щоправда, деякі депутати Київради залишаються при своїй думці: мовляв, під шумок Євро-2012 просто почнуть «освоювати» нову мальовничу територію – практично в самому центрі столиці! – комерційні структури. Невже Київ втратить свої «легені»?

А проект такий. За 35 млн грн на площі близько 80 га столична влада збирається побудувати 16 спальних котеджів, адміністративні будівлі, оздоровчий і розважальний комплекси, ресторан-бар, інформаційний центр, гольф-клуб і будиночок для гостей категорії VIP. На березі затоки встановлять сцену, відведуть територію для наметового містечка. Ініціатори запевняють – будуватимуть модульні споруди, без фундаменту, за зразком європейських молодіжних хостелів. Причому тут, на острові, таким чином планують розмістити 15 тисяч туристів. Важливо, що бюджетних грошей на реалізацію проекту витрачати не збираються – він буде повністю інвестиційним. Ідея, до речі, належить Головному управлінню у справах сім’ї та молоді Київської міськдержадміністрації і його молодому керівникові Сергію Березенку із фракції Блоку Леоніда Черновецького у Київраді.

Варто нагадати, що з приводу доцільності такого проекту сперечалися ще під час затвердження його на нещодавній сесії Київради. Але все ж, незважаючи на численні зауваження депутатів, проект забудови Труханового острова було прийнято. З однією дуже суттєвою поправкою – капітальне будівництво заборонити! Щоправда, підтвердження того, що капбудівництва не уникнути, випадково вирвалося у самого ініціатора проекту Сергія Березенка: «Ну, ми ж не зможемо побудувати адмінкорпуси без фундаменту!».

«Є правила і норми УЄФА, які вимагають територіального розміщення туристів близько до місця події, тобто до стадіону, фанзон, – переконував нас Березенко. – Це буде, скажімо так, конструкторне місто, яке зберуть і розберуть. Йдеться фактично про два-три тижні чемпіонату. Мають же десь зупинитися люди, які не зможуть платити Ђ200-300 щодня?! Адже й зараз люди там і смітять, і витоптують все, ніхто не доглядає ні за чим. Ми ж пропонуємо взяти частину території острова і довести її до ладу, щоб у будь-який момент там можна було обладнати інфраструктуру для проведення якихось заходів – фестивалів, конференцій тощо. Кращого місця, ніж Труханів острів, не знайти! Генпланом Києва там передбачена рекреаційно-розважальна зона, і спираючись на нього ми пропонуємо свій проект».

Частіше за інші, до речі, депутати пропонували – як варіант розміщення молодіжного центру – стадіон «Чайка» у Святошинському районі. Проте більшість його резонно відхилила – мовляв, далеко, додатковий транспорт доведеться організувати за гроші міста. Як відхилили і територію Виставкового центру в Голосіївському районі й танкового заводу в Дарницькому.

«Узагалі, Труханів острів уже використовували раніше з такою метою – коли Київ приймав

«Євробачення». Тобто так уже склалося, і це дуже добре, що для молоді, яка не має можливості десь зупинитися, там організовують відпочинок. Тим паче, що управління сім’ї та молоді, що презентувало цей проект, запевняє: на Трухановому острові не буде капітальних споруд. Тому я не розумію, чим таке містечко може нашкодити «легеням Києва»? Ніхто ж не збирається вирубувати дерева!» – розмірковує секретар постійної комісії Київради з питань земельних відносин, депутат від фракції Блоку Черновецького Олександр Луцький.

А ось голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Анатолій Коваленко впевнений: під прикриттям підготовки до футбольного чемпіонату Європи на Трухановому острові просто хочуть побудувати торговельно-розважальний комплекс!

«Чемпіонат сьогодні є – завтра немає, а кияни тут залишаться! Коли приїжджав Папа Римський, його зустрічали на стадіоні «Чайка». Тобто є інші території, де можна розмістити такі містечка. Є багато спортивних баз – їх можна реконструювати, витративши значно менше грошей! Згідно з Генпланом Києва, Труханів острів – найцінніша рекреаційна зона в межах міста. І те, що влада збирається зробити, у жодному випадку робити не можна! Але у нас, на жаль, багато охочих реалізувати там свої інвестиційні проекти», – журиться Коваленко.

Не менш песимістично налаштований і колишній депутат Київради з фракції Віталія Кличка, а нині парламентарій від БЮТ Володимир Бондаренко. На його думку, місця для зведення таких споруд можна знайти де завгодно, але – це найголовніше – треба не просто задовольнити вимоги інспекторів УЄФА, а й отримати хоч якусь вигоду для самих киян. А київська влада, вважає депутат, хоче вбити відразу двох зайців, але для себе: більш-менш успішно відрапортувати про підготовку до Євро-2012 і паралельно «подружитися» з компаніями і фірмами, які отримують замовлення на будівництво на Трухановому острові. А ось збереження природної зеленої зони – це вже не таке важливе питання.

«Є, звичайно, проблема дешевого тимчасового житла для людей, які приїдуть до Києва на

Євро-2012. І треба таке житло споруджувати – дешеве і комфортне, яке в майбутньому перетворилося б на студентські гуртожитки (їх, як відомо, в Києві не вистачає), на дешеві готелі для молоді тощо», – пропонує народний депутат. Як один із варіантів – будівництво Студентського містечка. Користь очевидна – після чемпіонату його можна віддати студентам під гуртожитки.

Є ще один аспект проблеми будівництва – нехай навіть тимчасових збірно-розбірних котеджів – на Трухановому острові. І аспект це юридичний. Не виключено, що на Труханів острів очікує доля Жукового. Як нагадала нам депутат із фракції Віталія Кличка, секретар постійної бюджетної комісії Київради Наталія Новак, є протест прокуратури Києва щодо Жукового острова: там вважають незаконним рішення Київради залишити під заповідник тільки 196 га, а на решті земель (загалом площа острова – понад 1500 га) дозволити будівництво.

Крім того, депутат упевнена, що намети чи легкі модульні будиночки можна поставити не лише на Трухановому острові: «Не можна тільки на догоду Євро напхати туди все що завгодно і запевняти, що це щось необхідне для міста! У програмі підготовки до Євро-2012, яку прийняла Київрада, щодо Труханового острова чітко вказано: торговельно-розважальний центр. А центр – це вже капітальне будівництво! Якщо ми хочемо бачити острів парковою зоною – треба спершу розробити детальний план цієї території, а вже потім щось із нею робити. До речі, ми вже маємо сумний досвід розміщення наметового містечка під час конкурсу «Євробачення». Все було у смітті – півроку вивозили! Вже не кажу про птахів, які в той період гніздилися на острові, але через шум так і не влаштувалися...».

Якщо уважно розглянути проект чи макет ММЦ на острові, побачимо, що споруди начебто дійсно розташовані досить вільно. Численні об’єкти – те ж наметове містечко і навіть «космічна споруда» в центральній частині – схожі на тимчасові конструкції. Після закінчення Євро-2012 вони стануть непотрібними. Але впевненості у тому, що на їх місці не побудують торговельний центр, чомусь немає! Адже якщо проаналізувати, якими методами останнім часом діють забудовники в Києві, то навряд чи викличе сумнів той факт, що побудувати можуть що завгодно, де завгодно і як завгодно. А раптом що – суди все прикриють, гроші все вирішать. Прикладів – десятки. Пригадати хоча б Пейзажну алею в історичному Граді Володимира – боротьба противників будівництва і представників забудовників дійшла до фізичного насильства, але рити котлован все-таки вирішили. І причину влада знайшла: мовляв, розкопки там, археологічні.

«Противники забудови острова потім в судах нічого не оскаржать! – категорична відомий юрист Тетяна Монтян. – Кажуть, мовляв, все має відповідати нормам УЄФА. А хтось, окрім тих, хто так говорить, бачив ці норми? Де можна їх почитати?».

Труханів острів вибрали не випадково, вважає юрист. Дуже вже місце привабливе! І що, після Євро-2012 у киян вихід один – лягати під бульдозери?

І ще. Як переконують природоохоронці, Труханів острів – унікальна екосистема, порушити яку досить легко. Там є рослини, занесені до Червоної книги (наприклад, вид папороті, який радять шукати на Івана Купала), ще збереглися зникаючі види фауни. На острові навіть знайдено місце, куди прилітає найбільший у Європі хижий птах – орлан-білохвіст. Але й це не все. Річ у тому, що ця територія є частиною Дніпровського екологічного коридора – основного перелітного шляху, яким птахи мігрують на південь і назад. Цей коридор охороняється не лише законодавством України, а й кількома міжнародними конвенціями. Оскільки велика частина схилів Дніпра забудована, все, що залишається птахам, – це каскад дніпровських островів. До речі, те, про що не раз нагадували наші співбесідники: під час «Євробачення» птахам так і не вдалося почати гніздування на Трухановому острові через шум. Це підтвердили й екологи. Адже на острові не лише жили гості конкурсу – там на декількох модульних сценах постійно влаштовували концерти. Щоб туристам нудно не було.

Нам також стало відомо, що в даний момент у Київраді на стадії затвердження перебуває цільова міська Програма охорони навколишнього середовища у Києві до 2011 року. Вперше до списку заходів внесли дослідження фауни та флори і створення нових природно-заповідних об’єктів у межах міста. І для дослідження фауни було обрано саме Труханів острів! Як і для створення природно-заповідного фонду, до речі. Таким чином, наступні чотири роки Київрада може проголосувати за фінансування збереження Труханового острова, але при цьому своїми рішеннями вона вже практично віддає під забудову значну його частину!..

  ***** **** *** ** Інші
Вимоги УЄФА: 2 815 номерів 3 000 номерів 200 000 номерів
Сьогодні маємо: 3 готелі (661 місце) 9 готелів(1 204 місця) 4 328 місць Офіційнідані відсутні
На стадії будівництва:2008 1 готель 5 готелів 2 готелі 2 готелі
2009 2 готелі 1 готель 4 готелі 1 готель
2010-2011 6 готелів 7 готелів 7 готелів 2 готелі

Марія Лебедєва, журнал «Главред»

 

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!