Нерухомість та іномарки директора Нацпарку “Гуцульщина”

56-річний Василь Васильович Пророчук ще з 2002 року займає посаду директора національного природного парку “Гуцульщина” на Прикарпатті - від першого дня його створення.

Загалом чоловік пропрацював понад 40 років на державній роботі. І вочевидь, працював добре, адже зараз його родина має чималі статки - хорошу нерухомість та дорогі іномарки.

Як вдалося Василю Пророчуку, працюючи на державній службі, нажити чималу кількість добра, – з’ясовували у своєму розслідуванні журналісти підпроекту «Народний контроль. Спецвідрядження».

Нагадаємо, національний природний парк «Гуцульщина» на Косівщині Івано-Франківської області було створено у 2002 році. І практично, від початку існування «Гуцульщину» переслідують скандали. Так, указом президента під парк доручили вилучити понад 7 600 гектарів земель. Проти цього повстали мешканці сіл Старі Кути, Город, Пістинь, Бабин, Черганівка, які мають державні акти на землю. Та ще більше людей обурило, що у новоствореному парку регулярно ведеться вирубка дерев.

Лише у 2011 році на території Національного парку «Гуцульщина» екологічна інспекція та УБОЗ виявили 92 незаконно зрубані дерева на суму майже 120 тисяч гривень.

Директор «Гуцульщини» Василь Пророчук і не заперечує цього: справді, у нацпарку бувають самовільні вирубки. «Ви знаєте, людей вбивають, магазини грабують. Однозначно, є й рубки», – аргументував він.

Та, як виявилося, попри те, що у нацпарку не встигають відстежувати за незаконними вирубками, все ж, зважаючи на вигляд адміністративної частини «Гуцульщини», господарювати тут вміють. До прикладу, офіс чималий та доглянутий.

Родина ж директора має у селі Соколівка нерухомість. Так, біля гір і річки стоять два будинки. Василь Пророчук не приховує, що садиби належать його родині. Зокрема, одна з них – його сина Миколи. Інший будинок, дерев’яний, належить дружині директора Катерині, яка, до речі, є бухгалтером «Гуцульщини». Її ж родич, Юрій Стефурак, заступник директора нацпарку.

Неподалік зводить хороми другий син Василя Пророчука – Василь. Через дорогу мешкає і сам директор нацпарку. На його подвір’ї – недешева іномарка. За словами пана Пророчука, авто належить жінці.

«Ми, всі родичі, «скинулися» й купили їй цю машину. Моя дружина заслуговує набагато більше, ніж «Тойота», – каже Василь Пророчук, який донедавна їздив «Тойотою Ландкрузер».

Звідки взяв кошти, пояснює лаконічно – заробив! «У мене сорок років стажу. Раніше, ще за Союзу, я по п’ять разів їздив в Росію з яблуками», – стверджує Василь Пророчук.

Цікавою є діяльність тещі Василя Пророчука, Катерини Стефурак, яка є засновником фірми «ПМК-77». Саме ця компанія неодноразово вигравала чималі тендери в регіоні. До прикладу, у жовтні 2013-го – на відновлення водозахисної дамби на річці Рибниця. За це із держбюджету фірма має отримати понад 2 млн. гривень. Також ця ж фірма здобула перемогу у тендері на майже 1 млн. грн. на проведення берегоукріплення річки Східничанка та понад 4,5 млн. грн. – на відновлення дамби на річці Прут.

Сам директор «Гуцульщини», за його ж словами, бізнесом ніколи не займався. Це правда: особисто на Василя Пророчука не зареєстровано жодної фірми. А от на його синів – чимало. «Народний контроль. Спецвідрядження» знайшов інформацію, що син директора Василь зареєстрований підприємцем. Серед видів діяльності вказана й оптова торгівля деревиною.

Також Василь Пророчук-молодший заснував будівельну компанію «Лісоруб» і фірму «Гідроенергобуд». Його внесок у статутний фонд останньої – 4 млн. гривень. Ці фірми займаються зведенням житлових і нежитлових будівель. До речі, восени 2013-го «Гідроенергобуд» в Івано-Франківську опинилася у центрі скандалу. Під час спроби звести будинок на території скверу у мікрорайоні Пасічна, проти будівельників повстали місцеві мешканці.

«Коли ми зробили всю документацію, отримали дозволи на будівництво, проекти, то розпочали огороджувати парканом ділянку під будівельний майданчик. Але вийшли люди, почали все валити», – розповів у телефонній розмові Василь Пророчук-молодший.

Микола Пророчук – також бізнесмен, засновник інвестиційно-будівельної фірми «НІКА». Фірма добра відома в Івано-Франківську. Саме вона у 2012 році виграла тендер на суму близько 13 млн. грн. для проведення капітального ремонту місцевої вул. Т. Шевченка. А торік «НІЦІ» дісталася і перемога у тендері на майже 6 млн. грн. – на додаткові роботи на цій же вулиці. Вибухнув скандал, адже й понині вул. Шевченка до пуття так і не довели.

Микола Пророчук стверджує, що затримка із завершення ремонту виникла через те, що фірма й досі не отримала від міськвиконкому всіх коштів, а ще – через невідповідності в проектній документації.

Джерело: kolomyya.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!