Лісоруби і дерибанщики змагались за право бути директором нацпарку

1 травня під станами Державної агенції лісових ресурсів відбулась акція проти знищення Національного природного парку «Гомільшанські лісти». Таку загрозу організатори акції бачать у несподіваній заміні дирекції національного парку, адже на цю посаду планують поставити І.Сіверіна - людину, яка нещодавно добивалась скасування національного парку.

Під час акції, учасники розіграли театралізовану сцену, в якій два "претенденти"-лісники на посаду директора національного парку демонстрували Лісагенству своє вміння рубати та дерибанити, та для наглядності розпилювали макет національного парку.

Петро Тєстов, активіст ДОП м.Києва, пояснив журналістам причину проведення акції в Києві: " Нацпарк "Гомільшанські ліси" - це один з кращих українських нацпарків. Будучи тут, в Києві ми так само будемо боротись проти того щою його віддали дерибанщикам та браконьєрам, як і харків’яни!"

Відразу після початку дійства учасників акції запросили до приміщення лісагентсва, де з ними зустрівся заступник голови агентства Я.І.Макарчук. Його слова спантеличили учасників акції. Зі слів Макарчука, жодна кандидатура досі не надійшла до агентства (хоча ще вчора у Харківському управлінні лісового та мисливського господарства заявлили протилежне), громадськість до обговорення кандидатур не допустять, дату коли пройде офіційно кандидатура не скажуть. Крім того, Макарчик заявив, що жодної негативної інформації про І.Сіверіна в лісагенстві не мають і попросив не приходити на мітинги.

Юрко Лісовий, активіст тур клубу «Гряда» говорить: "Це лише початок і надлі ми будемо стежити за ситуацію в парку, і у випадку призначення Северина на посаду директора, будемо продовжувати проводити наступні акції, поки питання не буде вирішено на користь парку та природи".

Довідка:

З 1 квітня цього року за незрозумілих обставин не було подовжено контракт з директором НПП «Гомільшанські ліси» Мотляхом О.Д., який очолював нацпарк з моменту його заснування. Хоча на початку 2012 року Олександру Мотляху був вручений диплом від однією з найбільших польских природоохороних організацій "На користь всіх живих істот" ("Na rzecz wszystkich istot"). Цим визнано, що «Гомільшанські ліси» є найбільш європейським національним парком в Україні. Саме за директорства О.Д. Мотляха, колективу національного парку вдалося подолати безконтрольну лісозаготівлю, браконьєрство, спроби намиву піску та незаконної забудови долини р. Сіверський Донець, використання надпотужних човнів, квадроциклів, феєрверків тощо. Саме це не влаштовує керівництво Лісагенції, якій підпорядкований нацпарк. Адже лісники звикли рубати і продавати ліс а не охороняти його.

І ось, 22 травня Державною агенцією лісових ресурсів України має бути призначення нового директора НПП "Гомільшанські ліси". За поданням Голови Зміївської районної державної адміністрації Мураєва Є.В. пропонується призначити директором НПП «Гомільшанські ліси» депутата Зміївської райдержадміністрації Сєвєріна І.О. Саме ця особа у травні 2010 р. ініціювала кампанію за ліквідацію національного парку як такого.

Працівники парку і громадкість глибоко обурені спробами призначити директором нацпарку особу, яка публічно виступала за його знищення і добре розуміємо, яка доля може спіткати НПП «Гомільшанські ліси» якщо це таки станеться.

Підбірка статей за темою акції:
http://pryroda.in.ua/zapzf/?cat=2155

Координатори акції в Києві:

Лісовий Юрій 097-144-09-22
Петро Тєстов 095-255-33-22

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!