З 2002 року рівень фосфатів у водоймах зріс удвічі

Вода в українських водоймах може стати мертвою. Тільки за останні 8 років рівень фосфатів у річках та озерах зріс удвічі. Саме ці речовини породжують неконтрольоване розмноження небезпечних синьо-зелених водоростей, що викликають цвітіння води.

"Ще 10-15 років тому фостфати були або на межі визначення, або ж декілька перевищували цю межу визначення і становили в сотих. На сьогодняшній день це десяті і вже підбирається десь до серединки ГДК ", - говорить від Державної екологічної інспекції Києва Зоя Безрук. Коли при таких темпах концентрація фосфатів досягне граничного рівня екологи не беруться говорити. Одночасно абсолютно точно знають результат такого забруднення. "Створення повністю безкисневогосередовища та знищення водного об'єкту як екологічної одиниці, тобто є вода, але вона мертва ", - говорить вчений Сергій Курило.

Перевірки, що здійснюються інспекцією довели, що концентрація нечистот у стічних водах практично кожного перевіреного підприємства перевищує норму. Однак чиновники розводять руками - штрафами в кілька тисяч гривень на промислових гігантів не вплинути.

"Тільки в цьому році зафіксовано було більше 80 підприємств, у тому числі і очисних споруд, в яких перевищення вмісту фосфату від встановлених нормативів склало більш ніж в 5 разів - це вибірковий контроль - це не масовий ", - зазначив спвробітник Державної екологічної інспекції Україні Віктор Раков.

Незважаючи на це, за словами фахівців, найбільше воду забруднює населення. Адже українці здебільшого користуються пральними порошками та миючими засобами, що містять фосфати. Застарілі вітчизняні очисні споруди не справляються з таким рівнем забруднення. Разом з оновленням бар'єрів від нечистот, переконують експерти, треба міняти Митний кодекс і ввести маркування відповідних товарів.

Джерело: greenparty.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!