WWF: Біорізноманіття Карпат під загрозою

Карпати - місце найбагатшої у Європі різноманітності гірських видів рослин і тварин, але без належного правового захисту це багатство може зникнути, а плани будівництва в Карпатах нових ГЕС становлять дуже загрозу біорізноманітності цілої Східної Європи.

Таку заяву оприлюднила міжнародна природоохоронна організація Всесвітній фонд природи - WWF - напередодні 10-ї річниці підписання Карпатської конвенції сімома країнами карпатського регіону.

22 травня 2003 року Україна, Угорщина, Чехія, Словаччина, Польща, Румунія і Сербія підписали Конвенцію захисту і сталого розвитку Карпат.

Однак через 10 років після підписання міжнародного документа про захист унікальних карпатських екосистем природне середовище багатьох видів опинилося під загрозою від енергетичних проектів, сказано в заяві WWF.

Критика Румунії

"Плановане будівництво тисяч гідроелектростанцій у Карпатських горах становить нагальну загрозу для сотень гірських потоків і річок"

Агентство AFP цитує голову прес-служби програми Дунаю і Карпат Костянтина Іванова, який сказав, що "особливий ризик від планів будівництва малопотужних ГЕС виник у Румунії та Україні".

Мова іде про такі проекти, які не передбачають будівництва дамби, а лише відводять частину маси води через трубу до турбіни, яка генерує електроенергію.

Теоретично, така практика не повинна становити великої загрози довкіллю, але часто труби встановлюють біля витоку джерела, змінюючи напрямок до 80% потоку. Саме це, за словами екологів, становить загрозу природному середовищу.

WWF стверджує, що в Румунії заплановано будівництво понад 430 гідроенергетичних проектів, з яких понад чверть - у безпосередній близькості до заповідних зон.

Екологи нагадують, що в Карпатах живуть найбільші у Європі популяції бурого ведмедя, вовка і рисі.

Малі ГЕС в Україні

У березні українські екологи провели міжнародну акцію, в рамках якої десятки активістів природоохоронних рухів виступили проти будівництва малих гідроелектростанцій на річках Карпат.

Згідно з планами, на карпатських річках мають побудувати понад півтисячі міні- та малих гідроелектростанцій.

Участь у проекті планує взяти Європейський банк реконструкції і розвитку, угода про фінансування пілотного проекту із яким вже підписана.

У ЄБРР, київське представництво якого пікетували екологи, стверджують, що наразі є рішення про фінансування будівництва лише однієї ГЕС.

Джерело: bbc.co.uk

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!