Водна нечисть. “Кореспондент” назвав ТОП-5 найбільш брудних річок України

Чистих річок в Україні більше не лишилося, констатує у свіжому випуску журнал "Кореспондент". Найменший відсоток води знаходять у суміші сільськогосподарських добрив, каналізаційних і промислових стоків в Сіверському Дінці, Західному Бузі та в притоках Дніпра.

Дослідники Національної геофізичної обсерваторії називають Сіверський Донець, Західний Буг, Дністер, а також притоки і водосховища Дніпра найбруднішими річками країни.

Наприклад, пише видання, в Західному Бузі вміст азоту перевищує гранично допустиму концентрацію у 15 разів, а важких металів - у вісім разів. У притоках Дністра - Тисмениці, спираючись, Лімниці, Бистриці Надвірнянської - сполук марганцю більше норми в 29 разів, а міді в 41.

Крім того, в дніпровських водосховищах - Київському, Каховському, Кременчуцькому та Дніпродзержинському - обидва ці елементи деколи перевищують норму вже в 80 раз. У притоках ж Дніпра - Прип'яті, Тетереві, Ірпені, Десні та інших - вміст заліза, марганцю і міді перевищує норму в деяких випадках в 18, 57 і 40 разів відповідно.

У зв'язку з цим медики попереджають, що купання в такій воді може викликати хвороби шкіри, а її тривале вживання в їжу навіть після очищення на водоканалах - ураження центральної нервової та серцево-судинної систем, а також кишково-шлункового тракту.

Кореспондент також робить висновок, що брудні річки зустрічаються не тільки на сході країни, але і на заході, а також і півдні, екологія яких лише на перший погляд бездоганна. Заступник директора з моніторингу та техніки Центральної геофізичної обсерваторії Леонід Табачний зазначає, що в кожному регіоні свої джерела забруднення.

У Центральній Україні, де протікає Дніпро, це мінеральні добрива, що масово використовуються в сільському господарстві, а Сіверський Донець гублять нафтохімічні комбінати і шахти, а Західний Буг - каналізаційні стоки. "Чистих річок в Україні немає", - упевнений директор Інституту колоїдної хімії та хімії води НАН України Владислав Гончарук.

Неорганічне сміття, особливо пластиковий посуд і будівельні відходи, експерти називають потужною хімічною зброєю. У процесі їх розкладу утворюється фільтрат, що проникає в підземні водоносні горизонти, а звідти через грунтові води - в поверхневі. В цілому в 2011 році в річки, озера і водосховища було скинуто понад 7,7 млрд кубометрів різних відходів, з яких очищених було трохи більше половини.

Тоді у річки та озера потрапили гігантські порції сульфатів, хлоридів, нітритів, фосфатів, у тому числі понад 400 тисяч тонн нафтопродуктів, яких вистачило б для тривалої роботи великої мережі бензозаправок. Причому з цих же водойм жителі країни отримують близько 70% питної води.

Джерело: korrespondent.net

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!