Список міжнародних виробників, які використовують ГМО
"Greenpeace" опублікувала список компаній, які використовують в своїй продукції ГМО. Цікаво, що в різних країнах ці компанії поводяться по-різному, залежно від законодавства конкретної країни. Наприклад, в США, де виробництво і продаж продукції з гм-компонентами ніяк не обмежені, ці компанії в своїй продукції ГМО використовують, а ось, наприклад, в Австрії, що є членом Євросоюзу, де діють досить суворі закони по відношенню до ГМО, - ні.
Судячи з безвідповідального відношення українського уряду до питань регулювання обігу ГМО в нашій країні, можна з упевненістю заявити, що в магазинах України ці компанії продають саме ГМО-вмісну продукцію.
Список іноземних компаній, викритих у використанні ГМО:
Kellogg’s (Келлогс) - виробництво готових сніданків, у тому числі кукурудзяних пластівців.
Nestle (Нестле) - виробництво шоколаду, кави, кавових напоїв, дитячого харчування.
Heinz Foods (Хайенц Фудс) - виробництво кетчупів, соусів.
Hershey’s (Хьоршис) - виробництво шоколаду, безалкогольних напоїв.
Coca-Cola (Кока-кола) - виробництво напоїв Кока-кола, Спрайт, Фанта, тонік «Кінлі».
Danon (Данон) - виробництво йогуртів, кефіру, сиру, дитячого харчування.
Similac (Сімілак) - виробництво дитячого харчування.
Cadbury (Кедбері) - виробництво шоколаду, какао.
Mars (Марс) - виробництво шоколаду Марс, Снікерс, Твікс.
PepsiCo (Пепсі-Кола) - напої Пепсі, Мірінда, Севен-Ап.
Список українських виробників, викритих у використанні ГМО:
ТОВ «М'ясокомбінат «Ювілейний». Згідно березневому дослідженню Держспоживстандарту, соєвий білок в двох видах шинки комбінату був генетично модифікований, вміст >5%.
ТОВ «М'ясний альянс». За даними Укрметртестстандарту, декілька видів ковбас, що випускаються цим підприємством, не лише містять ГМО>5%, але і в маркуванні взагалі не вказується наявність соєвого білка.
МПЗ «Колос» «Чернівецькі ковбаси». ГМО виявлено в шинці «Українська» і «Дніпровська», сосисках «Курячі».
Торгівельна марка «Хома» - ковбаса з м'яса птиці вареної 1-го сорту «Особлива», «Докторська нова», «Куряча».
«Алан» (Дніпропетровськ) - ковбаски варені «Гном», ковбаса напівкопчена «Салямі класик».
М'ясокомбінат «Ювілейний» (Дніпропетровська обл.) - шинка «Сорочинская», «Куряча екстра».
ТМ «Добре» («Агіка», Київ) - пельмені «Левада», пельмені «Три ведмеді», пельмені «Апетитні».
Інформація надана Укрметртестстандартом (Прес-конференція «Маєш знати, що вживати - проблема генетично модифікованих організмів в Україні - реальність сьогодення»), станом на 03.06.2008 р.
Продукти, що містять ГМО
Спектр вживання ГМО в продуктах харчування досить великий. Це можуть бути м'ясні і кондитерські вироби, до складу яких входить соєвий текстурат і соєвий лецитин, також плодоовочева продукція, наприклад консервована кукурудза.
Основний потік генетично модифікованих культур складають ті, які ввозяться з-за кордону: соя, кукурудза, картопля, рапс. Вони потрапляють до нас на стіл або в чистому вигляді, або як добавки в м'ясних, рибних, хлібобулочних і кондитерських виробах, а також в дитячому харчуванні.
Наприклад, якщо до складу продукту входить рослинний білок, то це, швидше за все, соя, і існує велика вірогідність, що генетично модифікована. Аспартам, що міститься в газованих напоях, жуйках, кетчупах і тому подібне, може бути вироблений за допомогою гм-бактерій і є генетично модифікованим.
На жаль, на смак і на запах присутність гм-інгредієнтів визначити неможливо - виявити ГМО в продуктах харчування дозволяють лише сучасні методи лабораторної діагностики.
Найпоширеніші ГМ сільськогосподарські рослини:
Соя, кукурудза, рапс (канола), помідори, картопля, цукровий буряк, полуниця, кабачки, папайя, цикорій, пшениця.
Відповідно існує велика вірогідність зустріти ГМО в продуктах, які виробляють із застосуванням цих рослин.
Чорний список продуктів, в яких використовують ГМО частіше всього:
ГМ соя може входити до складу хліба, печива, дитячого харчування, маргарину, супів, піци, їди швидкого приготування, м'ясних продуктів (наприклад, вареної ковбаси, сосисок, паштетів), муки, цукерок, морозива, чіпсів, шоколаду, соусів, соєвого молока і т.д. ГМ кукурудза (маїс) може бути в таких продуктах як їжа швидкого приготування, супи, соуси, приправи, чіпси, жуйка, суміші для тістечок.
ГМ крохмаль може міститися в набагато більшому спектрі продуктів, у тому числі і в тих, які люблять діти, наприклад, в йогуртах.
70% популярних марок дитячого харчування містять ГМО.
Близько 30% кави на українському ринку - генетично модифікована. Та ж ситуація з чаєм.
Генетично модифіковані харчові добавки і ароматизатори:
Е101 і Е101А (В2, рибофлавін) - додається в каші, безалкогольні напої, дитяче харчування, продукти для схуднення.
Е150 (карамель);
Е153 (карбонат);
Е160а (бета-каротин, провітамін А, ретинол);
Е160b (анатто);
Е160d (лікопін);
Е234 (нізин);
Е235 (натаміцин);
Е270 (молочна кислота);
Е300 (вітамін С - аскорбінова кислота);
з Е301 до Е304 (аскорбати);
з Е306 до Е309 (токоферол / вітамін Е);
Е320 (ВНА);
Е321 (ВНТ);
Е322 (лецитин);
з Е325 до Е327 (лактати);
Е330 (лимонна кислота);
Е415 (ксантин);
Е459 (бета-циклодекстрин);
з Е460 до Е469 (целюлоза);
Е470 і Е570 (солі і жирні кислоти);
ефіри жирних кислот (Е471, Е472a&b, Е473, Е475, Е476, Е479b);
Е481 (стеароїл-2-лактилат натрію);
з Е620 по Е633 (глютамінова кислота і глютомати);
з Е626 по Е629 (гуанілова кислота і гуанілати);
з Е630 по Е633 (інозинова кислота та інозинати);
Е951 (аспартам);
Е953 (ізомальтит);
Е957 (тауматин);
Е965 (малтинол).
Джерело: Комітет екологічного порятунку України