Уряд затвердив Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища України (НПД) на 2011 – 2015 роки

Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища України (НПД) на 2011 - 2015 роки було розроблено відповідно до Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року», який був прийнятий Верховною Радою України 21 грудня 2010 року.

«НПД чітко визначає строки, відповідальність, джерела та обсяги фінансування природоохоронних заходів, спрямованих на досягнення цілей нової екологічної Стратегії України», - заявив Міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський.

Цінність і унікальність НПД для України полягає, також, в тому, що він є першим документом такого рівня, який було заплановано, створено і затверджено згідно з усіма європейськими стандартами. Спочатку було розроблено Концепцію Національної екологічної політики, затверджену постановою КМУ, потім набув чинності Закон України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» і сьогодні Уряд затвердив Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища.

Затвердження Урядом НПД відкриває шлях для отримання вже в наступному кварталі цього року першого траншу бюджетної підтримки ЄС, в розмірі 175, 5 млн. грн., спрямований на оздоровлення екологічної ситуації в Україні. У цілому, до 2014 року бюджет України додатково отримає від ЄС близько 410 млн. грн. У рамках реалізації НПД також передбачено отримання суттєвої міжнародної технічної допомоги. У 2011 році вона складе близько 4 млн. євро.

Головним джерелом фінансування НПД є Державний бюджет України (фінансування з коштів загального фонду складе більше 2,5 млрд. грн.), А також Державний фонд охорони навколишнього природного середовища України (фінансування складе - 1, 34 млрд. грн.). Таким чином, протягом найближчих 5-ти років в рамках НПД передбачена реалізація природоохоронних заходів на загальну суму близько 4.3 млрд. грн. за наступними напрямками нової Стратегії:

1. Підвищення рівня суспільної екологічної свідомості.

2. Поліпшення екологічної ситуації та підвищення рівня екологічної безпеки.

3. Досягнення безпечного для здоров'я людини стану навколишнього середовища.

4. Інтеграція екологічної політики та вдосконалення інтегрованого екологічного управління.

5. Припинення втрат біотичного та ландшафтного різноманіття та формування екомережі.

6. Забезпечення збалансованого використання природних ресурсів.

7. Удосконалення регіональної екологічної політики.

НПД пройшов масштабні обговорення з громадськістю в рамках проведення громадських слухань: було опрацьовано і враховано більше 1.5 тисяч зауважень.

Джерело: menr.gov.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!