У Криму знищують унікальне озеро заради стоянки для яхт

Депутат Верховної Ради Криму і місцевий магнат Костянтин Мальчіков під виглядом створення сучасного курорту в селі Оленівка (Чорноморський район) облаштовує на озері Лиман яхтову марину. Заради стоянки яхт олігархів він збирається перекопати перешийок, що відокремлює озеро від моря, що знищить унікальний Лиман.

Місцева громада стверджує, що кримський депутат вважає село своєю вотчиною і не зупиниться перед екологічною катастрофою для підвищення особистого комфорту і подальшого збагачення. В кінці лютого громадськість Оленівки поставили перед фактом: Лиман будуть з'єднувати в озером для заходу в акваторію озера яхт. Для красивої презентації проекту на місці провели виїзне засідання постійної комісії Верховної Ради Криму з регіонального розвитку, будівництва та контролю за приватизацією, якої і керує Костянтин Мальчіков.

Також на комісії було запропоновано розширити межі Оленівки на 711 гектарів, включивши пляжі, якими можна буде розпоряджатися. Тоді, за розрахунками авторів проекту, з'явиться 114 гектарів під забудову, 153 гектарів займуть водойми, ще 54 - парки. Уздовж піщаної коси передбачається розмістити 100 торгових точок. На набережній, що з'єднує село і косу, - ще 150.

Однак центральне місце в стратегії розвитку села, яку пропонує Мальчіков, займає яхтова марина. Депутат пропонує перекопати частину перемички, щоб з'єднати Лиман з морем і отримати бухту, захищену від хвиль і отримати від села всю сучасну інфраструктуру.

За підрахунками депутата, використання близько 20% акваторії озера під марину принесе бюджету близько 32-34 мільйонів гривень за стоянку яхт. Примітно, що проект облаштування села - ще до обговорення з громадськістю - вже відданий в розробку, на закінчення якої буде потрібно 3-3,5 місяці. При цьому ескіз яхтової стоянки вже зроблений.

Про те, які інвестиції зробив Мальчіков в Оленівці, тут дійсно знає кожен. Більше 10 років тому в селі з'явився "пан" з Кривого Рогу, який почав скуповувати землю, збудував власний маєток зі стайнею і обрався до Верховної Ради Криму. За словами мешканців, черговий проект Мальчікова також буде розрахований лише на особисте збагачення магната.

Так, маєток депутата межує з озером Лиман, і якраз на своїх територіях Мальчіков хоче збудувати причал. Примітно, що частково дороги в селі за державні кошти вже зробили, от тільки більше половини їх протяжності займає шлях до маєтку Мальчікова.

Джерело: gazeta.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!