У центрі Миколаєва завалюють сміттям місто давніх кіммерійців

У центрі Миколаєва багато років чекає на музеєфікацію городище часів Трої. За два десятиліття досліджень археологи довели: це поселення пізньої бронзи – єдиний в Україні зразок міста кіммерійців. Але миколаївська влада не квапиться зафіксувати знахідки. Тим часом розкопки завалюють сміттям.

У центрі Миколаєва археологи розкопали місто давніх кіммерійців. Городище епохи пізньої бронзи в урочищі Дикий сад - єдине в Україні. За сімнадцять років знайдено тисячі артефактів. Вони свідчать: майже три тисячоліття тому тут було справжнє місто з цитаделлю, храмами, житловими та господарськими спорудами. Система фортифікації пов’язує миколаївський Дикий сад з Троєю часів Троянської війни.

Розмови про те, щоб на місці цитаделі степової Трої створити музей просто неба, точаться давно. Торік науковці, не дочекавшись ініціативи управління культури, самі написали проект майбутньої експозиції. За їхніми розрахунками, подальші розкопки та реконструкція давнього міста коштуватимуть 3 мільйони гривень. Проект подали мерові та губернатору. Офіційна відповідь – питання у стадії вирішення. У міськвиконкомі вважають, що музеєм має займатись область. В облдержадміністрації – кивають на мерію.

Розв’язати ситуацію можна на державному рівні. Але надання розкопкам статусу пам’ятки національного значення також затримується. Тим часом Україна може втратити городище. На місце розкопок машинами звозять будівельне та побутове сміття.


За матеріалами http://www.gpu-ua.info

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!