Карпатські річки завалюють сміттям

В екологічно чистій зоні, гірських районах, дуже багато річок, які беруть початок з гірських вершин. Здавна вважалося, що вода гірських річок настільки чиста, що її можна спокійно використовувати у вжиток. Однак, якщо проїхатись гірськими районами Івано-Франківщини, то можна побачити надзвичайно забруднені береги річок.

Громадські активісти в села Татарів, що неподалік від Яремча, намагаються стежити за чистотою берегів двох річок, які протікають через село, а це р. Прутець та р. Прут, власними силами, однак люди продовжують засмічувати річки.

«Я розумію, що поки людина не почне сама витягати сміття з річки, то до того часу вона не перестанет туди його викидати», - розповіла в коментарі Гал-інфо ініціатор щорічної толоки, голова ГО «Фонд розвитку територіальної громади села Татарів» Наталя Кульчицька.

Вона розповіла, що як громадська організація активісти організували спеціальну толоку, щоб навесті очистити береги річок.

«Якби хоча би хтось з кожного будинку вийшов і сам маневрував по гірській ріці, збираючи пляшки та церату, натягався того сміття, то він би більше нікому не дозволив викидати його у ріку. Дуже багато людей зголосилися прийти на толоку. Коли почали чисти береги, то найважче було знімати церату із гілок. Чомусь думали, що це сміття бульше туристичне, тобто таке, яке залишають по своєму відпочинку туристи. Однак аналізуючи побачане, зрозуміли, що це переважно господарське сміття. Сміття, яке викидають з господарства, адже пятилітрова банка з олії не може бути туристичною. Чого ми тільки там не знаходили. Шкода, що дуже рідко робляться такі толоки. Та й і що з того, що ми прибрали, якщо вже через 2-3 дні люди привезли на ці місця будівельне сміття та висипали», - розповіла Наталя Кульчицька.

Вона також додала: «Чому люди викидають сміття? Дісно, в гуцулів був такий звичай, вони викидали сміття з господарства в річку. Але раніше це було зовсім інше смяття – тирса, відходи деревини, листя, тобто сміття було органічним і все це викидали в річку щоб укріпити її береги, а зараз зовсім інше сміття, але в свідомості місцевих мешканців залишилося, що треба викидати сміття в річку».

Втім, подорожуючи Карпатами ми бачили й багато туристичного сміття – недопалки, пластикові пляшки, папірчики, обгортки з під цукерок. І все це в такій заповідній території, як урочище Женець неподалік від водоспаду Гук.

За штрафами і санкціями з цього приводу мав би стежити національний природний парк та спеціально створені комісії, але якось не доходило до штрафів. Є ще одна проблема - в Карпатах, на берегах річок формуються цілі стихійні сміттєзвалища і ніхто нікого за це не карає, а силами місцевих активістів з цією ситуацією явно не впоратись.

Поки в селі Татарів на кожному кроці туристам нагадують написами: «Татарів – не смітник».

Джерело: galinfo.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!