Спецназ на «золотому» піску

 За матеріалами Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС, днями Генеральною прокуратурою порушено кримінальну справу за фактом незаконного намиву піску в Обухівському районі Київської області в гирлі річки Дніпро. Як повідомила «УМ» прес–секретар ГУБОЗ МВС Олена Мельник, через протиправні дії корумпованих чиновників Української міськради Обухівського району державі завдано чималих збитків — аж на п’ять мільйонів гривень. Аби убозівці вчасно не втрутилися, сума збитків була б значно більша й сягала б чотирнадцяти мільйонів гривень.

Як з’ясували правоохоронці під час перевірки роботи з намиву піску в гирлі Дніпра–Славутича на околицях міста Українки йшли повним ходом і охоплювали чималу земельну ділянку — площею 27 га. Звісно ж, із дозволу великих грошей, але без дозволу Дніпровського басейнового управління водних ресурсів. «Жирну» ділянку, як це зазвичай буває, без проблем передали в довгострокову оренду. На якій підставі? Ну як же, за розпорядженням — голови райдержадміністрації. Наразі ця земля перебуває в суборенді ТОВ, заснованого, як і має бути, — офшорними компаніями! Тож не дивно, що юридична адреса цього офшорного товариства була фіктивною, а його директор на неодноразові виклики правоохоронців жодного разу не з’явився.

Перевірка ГУБОЗ одразу підтвердила порушення природоохоронного законодавства, адже ділки змінили берегову лінію Дніпра у Канівському водосховищі та засипали піском рибні нерестилища. Відтак, інспекція Державного органу рибного господарства вже склала акт та припис про заборону проведення подальших робіт із намиву справді «золотого» піску.

За словами заступника начальника управління ГУБОЗ МВС Віталія Ткачука, лише в Обухівському районі Київщини бійці спецпідрозділу торік викрили п’ять фактів незаконного гідронамиву піску на землях водного фонду. Так, в Обухівському районі викрито незаконний гідронамив піску висотою три метри на площі 1,2 га на території лісового заказника. Збитки державним інтересам оцінюються у 4,5 мільйона гривень.

Крім цього, у Броварському районі Київщини виявлено факти намиву піску земельної ділянки площею майже 59 га без відповідних дозволів і з порушенням природоохоронного законодавства. Також продовжується дослідча перевірка за трьома фактами проведення незаконного намиву на землі водного фонду під виглядом розчистки та поглиблення дна акваторії Канівського водосховища.

Іван ЛЕОНОВ, Україна молода

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!