Родовища Миколи Злочевського

За два останні роки найбільшу кількість дозволів на розробку нафтогазових родовищ отримали "Укргазвидобування", що контролюється Дмитром Фірташем, та кілька компаній діючого міністра екології.

Європою вже котрий місяць ходить привид "газової війни". Переговори щодо ціни на блакитне паливо між Україною та Росією зависли у повітрі.

Москва натякає на можливе виключення української газотранспортної системи з транзитних схем, а Київ оголошує конкурс з оцінки багатостраждальної "труби". Вже навіть з'явилася перша цифра, яку озвучила член Інституту оцінки США Людмила Симонова – $61 млрд.

Тим часом новоспечений секретар Ради нацбезпеки та оборони, а донедавна перший віце-прем'єр, Андрій Клюєв запевнив суспільство, що впровадження енергоефективних технологій та розвиток власного видобутку енергоресурсів дозволить України скоротити імпорт дорогого газу з Росії як мінімум на 50%.

Щодо енергоефективних технологій Клюєву, звісно, видніше. А от власний видобуток енергоресурсів завжди був вагомим аргументом у газових суперечках. Прийнято вважати, що для потреб населення цілком достатньо дешевого газу власного видобутку.

"Економічна правда" вже писала, що на практиці все дещо складніше, і населення ще й дотує великих споживачів – промислові підприємства.

Не менш цікаве питання – хто ж займається видобутком вітчизняних енергоресурсів?

Як відомо, питання користування надрами відноситься до компетенції Державної служби геології та надр, діяльність якої координує міністр екології та природних ресурсів.

Міністром екології в уряді Партії регіонів працює Микола Злочевський. Широкому загалу він відомий своєю участю у силових акціях регіоналів у Верховній Раді.

Також його прізвище було серед депутатів, які порушували Конституцію, суміщаючи міністерську посаду з депутатським мандатом.

"Економічна правда" звернулася з запитом до Державної служби геології та надр, у якому просила повідомити, які компанії у 2010-2011 роках отримували дозволи на промислову розробку українських родовищ нафти та газу.

Отримавши відповідний перелік, ми склали невеликий рейтинг компаній-щасливчиків, які змогли зібрати найбільшу кількість дозволів за останні два роки, з моменту приходу нової влади. Варто зазначити, що термін дії майже всіх виданих дозволів на видобуток складає 30 років, і закінчиться аж у 2030-2031 роках. Тобто, діюча влада вже може перестати існувати

1. ДК "Укргазвидобування" (дочірня структура НАК "Нафтогаз") – 14 дозволів

Найбільше дозволів на видобуток за останні два роки отримала державна компанія, менеджмент якої контролює олігарх Дмитро Фірташ.

Зокрема, "Укргазвидобування" може розробляти:

- Євгеніївське, Західно-Вергунське, Розсипнянське родовища Луганської області;

- Рубанівське родовище Львівської області;

- Байрацьке, Римарівське, Копилівське, Комишнянське, Горобцівсько-Відрадненське, Веснянське та Валюхівське родовища Полтавської області;

- Північно-Коробочкинську площу, Західно-Старовірівське та Північно-Волвенківське родовища Харківської області.

2. ТОВ "Парі" – 5 дозволів

Ця фірма у 2010-2011 роках отримала дозволи на промисловий видобуток на Нікловицькому, Семигинівському та Перемишлянському родовищах Львівської області, Пилипівському родовищі Івано-Франківської облаті та Шереметівському Чернівецької області.

Крім того, "Парі" отримало дозвіл на геологічне вивчення Чемигівської площі Івано-Франківської області.

Як вже писала "Економічна правда", власником ТОВ "Парі" є американська Sunrise Energy Resources. Ця компанія свого часу контролювалася Миколою Злочевським та його товаришем Миколою Лісіним, який нещодавно загинув у автокатастрофі. Зазначимо, це не єдина фірма, до якої має відношення керівник міністерства, що розподіляє ліцензії на розробку родовищ.

3. ТОВ "Перша українська газонафтова компанія" – 4 дозволи

За останні два роки ця фірма отримала право промислового видобутку на Південно-

Бориславській складці перспективної Південно-Бориславської площі Львівської області, Пролетарському родовищі у Криму, Огульцівському родовищі у Харківській області та Зимницькому у Чернігівській області.

Також "Першій українській газонафтовій компанії дозволили гелогічне вивчення Пролетарського родовища Дніпропетровської області та Південно-Бориславської площі Львівської області.

Нам поки не вдалося з'ясувати, хто контролює цю компанію. Але свого часу вона приймала участь у конфлікті зі структурою Злочевського навколо розробки Сахалінського родовища.

В одному з судових позовів проти Міністерства екології представник компанії розповів, що "має на правах оренди цілісний майновий комплекс, який побудований з метою видобування та переробки корисних копалин на Сахалінському родовищі Харківської області". У зв’язку з цим "Перша українська газонафтова компанія" у грудні 2008 року зверталась до Мінекології з вимогою про видачу спеціального дозволу на користування надрами на Сахалінському родовищі.

4. ТОВ "Енерго-сервісна компанія "Еско-Північ" – 3 дозволи

У 2010 та 2011 роках "Еско-Північ" надали дозволи на видобуток на Карайкозiвському, Ракитнянському родовищах та Роганській структурі перспективної Роганської площі Харківської області.

За нашими даними, ця компанія також має відношення до Злочевського. Власником "Еско-Північ" є кіпрська Burisma Holdings, яка отримала цей актив від Sunrise Energy Resources. В 2008 році Sunrise опосередковано володіли ті ж самі - Злочевський та Лісін.

5. ПАТ "Укрнафта" – 3 дозволи

У 2010-2011 роках "Укрнафті" дозволили промисловий видобуток на Микуличинському родовищі Івано-Франківської області та Решетняківському і Середняківському родовищах Полтавської області.

Як відомо, 50%+1 акція "Укрнафти" належить державі, а 42% акцій - компаніям групи "Приват". Але фактично роботою компанії керують саме люди олігарха Ігоря Коломойського.

Назва компанії

К-сть дозволів

1

ДК "Укргазвидобування"

14

2

ТОВ "Парі"

5

3

ТОВ "Перша українська газонафтова компанія"

4

4

ТОВ "Енерго-сервісна компанія "Еско-Північ"

3

5

ПАТ "Укрнафта"

3

6

ТОВ "Компанія "Технокомсервіс"

2

7

ТОВ "Надрагаз"

1

8

ТОВ "Західенергобуд"

1

9

ТОВ "Східний геологічний союз"

1

10

ПАТ "Пласт"

1

11

ТОВ "Бурова компанія "Рудіс"

1

12

ЗАТ "Техноресурс"

1

13

ЗАТ "Видобувна компанія "Укрнафтобуріння"

1

14

ДП "Алдеа Україна"

1

Джерело: Державна служба геології та надр

У перелік нафтогазових "щасливчиків" потрапило також ТОВ "Східний геологічний союз", яке протягом двох років отримало в розробку одне родовище.

Цю фірму у 2007 році заснувала НАК "Надра України", яку очолював нинішній голова Державної служби геології і надр Едуард Ставицький, та дві інші приватні фірми. У березні 2010 року АМКУ дозволив компанії Віктора Пінчука Geo-Alliance Oil-Gas Limited купити 50% "Східного геологічного союзу".

Також один дозвіл на промисловий видобуток отримало ПАТ "Пласт", яке входить в сферу впливу Олександра Іоселіані і його бізнес-партнера Давида Жванії.

Окрім дозволів на розробку, Державна служба геології та надр також розподіляє дозволи на геологічне вивчення нафтогазоносних площ. Серед компаній, які за 2010-2011 роки отримали такі дозволи, варто відзначити результат сумнозвісної "Шахти ім. О.Ф. Засядька", яку контролює регіонал зі "старої гвардії" – Юхим Звягільський.

Це ПАТ отримало дозволи на вивчення дев'ятьох площ – семи у Луганській області та двох у Харківській.

Як показав простий підрахунок, за роки владарювання Партії регіонів серед приватних фірм беззаперечними лідерами з отримання дозволів на промислове видобування нафти та газу можна назвати компанії, які пов’язують з профільним міністром Миколою Злочевським.

Так "Парі" та "Еско-Північ" на двох отримали вісім родовищ.

Не варто забувати ще про одну компанію, яка у 2010 році отримала дозвіл на розробку найбільшого в Україні Сахалінського родовища"Укрнафтобуріння". За даними преси, вона також контролюється Злочевським.

У серпні минулого року повідомлялося, що ця компанія у судовому порядку втратила права на розробку Сахалінського родовища. Однак, за даними Державної служби геології, дозвіл, виданий "Укрнафтобурінню", дійсний.

"Економічна правда" звернулася до прес-служби Мінекології за коментарем міністра щодо успіхів фірм, які пов'язують з його ім'ям, і чекає на відповідь.

Джерело: epravda.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!