Ні брудному бізнесу на дельфінах!(репортаж)

23.jpg16 січня в стінах Міністерства охорони навколишнього природного середовища України (та під ними) відбулись відразу два заходи, присвячені забороні відлову дельфінів у територіальних водах України та заборони жорстокої експлуатації їх в дельфінаріях.

Заходи були організовані відразу кількома громадськими організаціями, зокрема Київськими еколого-культурним центром, Дружинами охорони природи м.Києва та м.Харкова та громадською ініціативою «Люди за права тварин».

Першим із заходів стала прес-конференція, що зібрала перед журналістами керівників всіх організацій, залучених до кампанії на захист дельфінів. На розсуд журналістів виставили подробиці корумпованої схеми відлову дельфінів, жахливі факти утримання їх у дельфінаріях та повний асортимент прізвищ винуватців у знищенні дельфінів. Крім того, було продемонстровано відео сюжети, які показують унікальні зйомки нападів дельфінів на людей (в дельфінаріях), розкривають небезпеки життя дельфінів в дикій природі та їх страждання в неволі.

Громадські екологічні організації протестують проти видачі дозволів комерційним фірмам на вилов занесених до Червоної книги України дельфінів. Щоб обійти природоохоронне законодавство, чиновники Мінприроди видають дозволи комерційними організаціям на вилов ніби то хворих і поранених дельфінів. Насправді виловлюють здорових тварин і використовують їх в комерційних цілях, або й просто продають за кордон.

До 2006 року українські комерсанти купували дельфінів в Росії, але коли там їх вилов було заборонено, знайшовся ось такий хитрий спосіб добування їх прямо тут, в Україні. Ніхто не контролюю скільки дельфінів і яких видів виловлюють АН кожен виданий дозвіл.

Щоб заробити на дельфінах побільше брудних грошей, Міністерство зумисне затримувало затвердження Правил вилову та реабілітації поранених і хворих дельфінів. У серпні 2007 року в басейні спортивного клубу Південного оперативного командування Збройних сил України в Одесі з’явились 3 здорових афаліни, які, судячи з усього, вилучені з природи незаконною. По документах, вони належать ТОВ «НЕРУМ», що має дозвіл на вилов хворих, а не здорових дельфінів. Те саме ТОВ «НЕРУМ» нещодавно розпочало у Харкові будівництво дельфінарію. Саме для нього, очевидно і готують ся дельфіни, виявлені в Одесі.

Не зважаючи на протести профільних науковців, Мінприроди прикривається рішеннями Комісії по Червоній книзі, в якій немає жодного фахівця по дельфінах. У першій половині 2007 року комерсанти отримали 14 дозволів і в кінці 2007 року – ще 10. Останнє відбулось в останній день перебування заступника міністра Большакова на посаді.

Утримання дельфінів в розважальних комплексах – негуманна і аморальна дія, що заборонена в багатьох країнах світу, як то в Англії, Бразилії, Ізраїлі і більшості штатів США. У природі дельфіни пропливають до 160 км в день , а в неволі їх утримують в басейнах не довших за 30 м. в природі дельфіни лише 10-20% часу проводять на поверхні води, а в басейні їм навіть нікуди зануритись на глибину.. дельфіни рухаються за допомогою ехолокації. Завдяки сонарним хвилям вони отримують інформацію про предмети, що їх оточують. У басейнах, де утримують дельфінів, реверберація сонарів самих дельфінів, що відбивається від стін, спричиняє психічні розлади дельфінів. Чистоту в басейнах підтримують за допомогою хлору, сульфату міді і інших хімікатів, через що дельфіни змушені плавати з заплющеними очима і нерідко втрачають зір.
Щойно пійманих дельфінів насильно примушують вивчати трюки. Звичними методами дресирування є голод і утримання наодинці. В неволі, таким чином, дельфіни проживають 5-10 років, в той час як в природі 25-50 (60) років.

По завершенню прес-конференції, яка проходила в приміщенні Оргуського центру, розташованому в самій будівлі Мінприроди, всі її учасники і гості перемістились під стіни Мінприроди і розгорнули неабияке пікетування з масками, дудками і навіть макетом замордованого в неволі дельфіна. Детальніше про це розказує фоторепортаж з пікетування та відеозапис, доступні в Інтернеті.

На зустріч з Активістами вийшов перший заступник Міністра охоророни довкілля, п.Лизун, який запевнив учасників акції та журналістів, що всі вимоги будуть виконані практично в межах 2-3 тижнів. Під час спеціальної зустрічі п.Лизуна з лідкрами організацій-учасників протесаної кампанії, Степан Олексієвич запевнив, що крім виконання вимог, Міністерство проведе спеціальну перевірку дельфінаріїв.

Українські екологічні організації звернулись до Міністра охорони довкілля Г.Г.Філіпчука з низкою вимог:
1. Анолювати останнє рішення Мінприроди про видачу дозволів на відлов чорноморських дельфінів;
2. Не видавати дозволи на вилов дельфінів до затвердження Правил (див вище);
3. Взагалі не видавати дозволи на вилучення дельфінів комерційним фірмам;
4. Не видавати дозволи на вилучення дельфінів без експертного висновку Лабораторії Брема;
5. Включити до складу Комісії по Червоній книзі фахівців по морським ссавцям;
6.Провести службове розслідування фактів незаконної видачі дозволів на вилов дельфінів і покарати винних у їх видачі;
7. З’ясувати правові підстави інциденту з виявленими Одесі дельфінами та їх відношенням до Харківського дельфінарію.
8. Забронити використання у видовищних заходах дельфінів, на виконання Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Фоторепортаж С.Жабки:

прес-конференція

пікетування

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!