Наклейка “Без ГМО” – не привід для спокою

Наклейка "Без ГМО" - не привід для спокоюПісля набрання чинності закону, що зобов'язує реалізаторів продуктів харчування маркирувати товар написами "З ГМО" або "Без ГМО", всі виробники хлібобулочних виробів оснастили свою продукцію наклейками та стикерами, які вказують на відсутність у ній трансгенів. Разом з тим, наголошують спеціалісти, до лабораторії звертається надзвичайно мало компаній, які бажають перевірити хліб на наявність ГМО, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Держпотребстандарт.

За словами завідувача лабораторії "ДЛ-Стандарт" Олександра Кухаренка, тепер практично вся продукція у супермаркетах стала без ГМО. Встановити чи це так, маючи всього лише 20-25 лабораторій в Україні, практично неможливо.

Тим часом, хліб на наявність ГМО перевіряють одиниці. "Мені на тестування хлебобулочні вироби попадалися тричі. Це був хліб ручної роботи, для ресторанів, тобто елітний", - підтверджує експерт.

А ось виробники хліба відзначають, що законодавство в Україні не пояснює, хто повинен провести тестування на ГМО - вони або постачальники сировини.

"Міститься у хлібі борошно та соняшникова олія. Ці два інгредієнти, в принципі, можуть містити ГМО. Якщо постачальник дав нам підтвердження, що в них немає ГМО, чи повинні ми робити підтверджуючі документи про те, що в кінцевому продукті також немає ГМО?" - задається питанням Володимир Слабовський, президент Всеукраїнської асоціації пекарів.

Поки що виробники розмірковують, хто повинен відправляти продукцію на дослідження, екологи б'ють тривогу. На їх думку, ГМО в Україні взагалі треба заборонити, оскільки такий вплив на здоров'я людини не досліджений і непередбачуваний. А існуюче маркирування не дає достовірної інформації про наявність модифікованих організмів.

Джерело: Укрінформ

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!