На Волині організовують подорожі річковими лабиринтами до острова птахів

Мальовнича екскурсія на моторних човнах національним парком «Прип’ять-Стохід», впевнені тут, зацікавить туристів і науковців. Під час мандрівки можна побачити більше двох сотень видів пернатих, 70 з яких занесені до Червоної книги України та Європи. Серед них унікальна синиця біла, яка гніздиться лише у цьому заповіднику.

«На нашій території можна побачити таких унікальних птахів, як орлан білохвіст, що гніздиться на нашій території, лелека чорний, ми його бачили, журавля сірого також спостерігали, 4 екземпляри їх летіли», – каже орнітолог національного парку «Прип’ять-Стохід» Юрій Корх.

Гордість парку – пташиний острів. Його орнітологи жартома називають пологовим – адже тут гніздяться рідкісні птахи. У період відкладання яєць туристів сюди не пустять. Та вражень від подорожі це не зіпсує, адже заплутані, непролазні лабіринти річки Стохід сповнюють екстремальними відчуттями.

«У нас є маршрути досить довгі, цікавіші по річці Стохід, там ще крутіші річки, захопливіші віражі, сама назва річки Стохід сама про себе говорить – сто ходів, і там їх може й більше ніж 100», – говорить директор національного парку «Прип’ять-Стохід» Олександр Сащук.

Орнітологічні екскурсії у національному парку зацікавили французьких науковців. Адже деяких унікальних птахів у Європі немає, інші трапляються вкрай рідко.

«Нині у європейців дуже популярний такий вид туризму. Вони, та й українці, я впевнений – адже ми робили спеціальне дослідження – будуть їхати до парку на екскурсії», – каже заступник директора Піренейського національного парку (Франція) Філіп Оспіталь.

Такі екскурсії сприятимуть розвиткові зеленого туризму. А потік відвідувачів природі не зашкодить. Головне – контролювати їх кількість, кажуть екологи.

«Забивається кількість людей, які в один день можуть відвідувати в цьому місці, в певний сезон, скільки цих людей, як довго можуть тут перебувати. Якщо буде дотримуватися цей режим – це навпаки буде покращувати навколишнє середовище, тому що люди будуть бачити цю красу», – каже заступник начальника відділу розвитку заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України Анастасія Драпалюк.

Аби привабити туристів та науковців, національний парк запросив іноземних туроператорів. Організатори орнітологічних екскурсій запевняють: вартість екстремальних подорожей не буде захмарною. Тож насолодитися дикою природою зможуть усі охочі.

Катерина Вознюк, «ФАКТИ», ICTV

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!