На Вінниччині планують створити перший національний парк

Унікальний лісовий масив за розмірами і значимістю порівнюють із Карпатами.

Уперше в історії Вінницької області на її території з'явиться масштабний заповідний об'єкт - національний природний парк "Кармелюкове Поділля" площею 20 тисяч гектарів. Розташований він на півдні області, в основному у Чечельницькому районі і частково - у Тростянецькому.

На території майбутнього парку - в основному лісові масиви, 100-літні дубові праліси, особливість яких в тому, що ліси - природні, більш стійкі і цінні, на відміну від штучних. За гористу місцевість і неймовірну природу масив називають "Подільськими Карпатами".

- Ідея обговорювалася не одне 10-ліття. Проте ніхто не хотів цим займатися. Наша область у заповідному плані, до речі, найвідсталіша, має менше 1% заповідних територій. Це - ніщо, порівняно з іншими областями. Навіть на Миколаївщині їх більше, - розповідає Валерій Ваколюк - старший науковий співробітник Вінницької лісової науково-дослідної станції. - Водночас, Вінниччина дуже цікава, адже поділена на різні природні зони, частково має елементи Полісся - невеликі ліси у низовинних місцях, степ, лісостеп... У нас є багато рідкісних рослин, наприклад, берека, кизил, венерині черевички. Останні знайшли саме на Вінниччині, їх вважають нашими реліктовими. "Кармелюкове Поділля" - одне із найцінніших в області.

Остаточна організація НПП запланована цієї весни. Зараз дооформлюються документи, уже є свідоцтво про реєстрацію, печатка. Актуальним залишається кадрове питання - поки лише кілька людей погодились працювати у майбутньому заповідному об'єкті. Потрібно ж 85 спеціалістів, які охоронятимуть і досліджуватимуть територію.

Вже узгоджено кілька туристичних напрямків, розроблені маршрути. За словами Валерія Ваколюка, на першому місці буде кінний туризм, для якого і закуповуватимуть і вирощуватимуть коней. Планується також водний туризм, зокрема сплави на катамаранах, байдарках - Буг там зовсім поруч, а ще - річки Дохна і Савранка. Не будуть ображені туристи-велосипедисти. Для піших туристів у заповіднику планують обладнати стежки.

- Хотів би ще запросити й археологів, адже там є багато цікавих місць, - зазначає Валерій Вакалюк.

За матеріалами misto.vn.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!