На екоінспекцію наплювали…

Заплава Десни з  висоти пташиного польотуГромадські природоохоронні організації Києва і Київської області ось вже півроку ведуть боротьбу проти найбільшого в Україні самозахоплення землі (з тих, звичайно, які вдалось виявити). Мова йде про те, що в заплаві р.Десна (протоки р.Десни – Любича), на землях Літочківської сільської ради Броварського району, ведеться будівництво колосального за площею котеджного містечка. При будівництві здійснюється гідронамив, вириваються нові канали тощо. Одним словом – від дикої природи не лишається нічого, навіть природного ландшафту. Всі ці роботи грубо суперечать вимогам чинного природооохоронного, земельного та водного законодавства. Насамперед, будівництво незаконне тому, що проводиться на заплавних землях та в межах прибережних захисних смуг, що мають специфічне цільове призначення, яке не дозволяє будівництва. В межах заплав річок, законодавством передбачений дуже обмежений перелік видів природокористування, як то сінокосіння та випас худоби. Будівництва в цьому переліку аж ніяк немає. Загальна площа заплави Десни, що наразі охоплена лише одним цим будівництвом, складає 16,7 га.

Щойно дізнавшись про таку безпрецедентну забудову, ще в жовтні 2007 року Національний екологічний центр України звернувся до прокуратури та контролюючих органів з проханням зупинити нищення Деснянської  заплави.
В реакцію на звернення НЕЦУ, Державна земельна інспекція в м.Києві та Київській області встановила, що правовстановлюючі документи, передбачені ст.ст.125, 126 Земельного Кодексу України, на зазначену ділянку у обслуговуючого кооперативу ОК СТ «Рив’єра Любича» відсутні. У звязку із цим Держземінспекцією голові ОК СТ «Рив’єра Любича» видано припис від 13.1.2007 р. №П3664/54. Пізніше, 17 квітня 2008 року, Першим заступником Головного державного інспектора України з охорони навколишнього природного середовища, начальником Державної екологічної інспекції України М.Костровим видане Рішення №25 від 17.04.2008 р. «Про тимчасову заборону (зупинення) проведення гідротехнічних робіт на території садового товариства «Рив’єра Любича» в адміністративних межах с.Літочки Броварського району Київської області». З тексту цього рішення випливає, що під час проведення робіт дійсно відбувається грубе порушення норм та вимог природохоронного законодавства, у зв’язку з чим існує навіть окреме адміністративне провадження щодо голови товариства Кушніра Л.А. У товариства відсутній позитивний (і будь-який інший) Висновок Державної екологічної експертизи; порушені вимоги ст.ст.26, 29, 51 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища України» та ст.ст.14, 39 Закону України «Про екологічну експертизу». У зв’язку із цим прийняте рішення про заборону (зупинення) будівельних робіт на об’єкті, внаслідок чого проведене опломбування земснарядів товариства.

Натомість, перевірка НЕЦУ, поведена 16.05.2008 р. показала, що роботи проводяться й далі, що свідчить про злісне ігнорування приписів та рішень контролюючих органів.
Проблема даного будівництва в заплаві р.Десна наразі набула неабиякого розголосу; про це пишуть друковані та електронні видання, ведуться обговорення в колах громадськості та науковців.

Особливо актуальною ця проблема постає у зв’язку із тим, що наразі, на території всієї заплави р.Десна планується створення Національного природного парку, обговорення чого наразі винесене не лише на рівень Київської та Чернігівської областей, а і на рівень Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України. А тим часом ОК СТ «Рив’єра Любича» знищує заплановану до  включення у Національний природний парк територію.

Так, 12.05.2008 р. в приміщенні Верховної Ради України відбувались слухання Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України на тему “Природно-заповідний фонд України: стан та перспективи розвитку”. Серед інших питань, що обговорювались на слуханнях було і питання щодо створення Національного природного парку в заплаві р.Десна, про що за результатами слухань прийняті відповідні рішення та надані доручення. Зокрема у доповіді, присвяченій цьому питанню озвучувалась і проблема будівництва ОК СТ «Рив’єра Любича».

Наразі НЕЦУ повторно звернувся до Генеральної прокуратури та МВС з проханням розслідувати факт злісного ігнорування приписів контролюючих органів керівництвом ОК СТ «Рив’єра Любича». На думку природоохоронців, всі збудовані споруди мають бути знесені, а пошкоджена ділянка мусить бути відновлена до природного вигляду за кошт порушника.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!