На Херсонщині навмисне підпалюють лісосмуги

Горять лісиЩороку десятки тисяч гектарів акацієвих лісосмуг Херсонщини помітно рідшають.Сокира та пила дроворуба за останні два десятиріччя так пройшлися по зеленому шуму, що від нього залишилися тисячі й тисячі пеньків. Майже в кожному населеному пункті області є ділки, які будують на краденій деревині своє благополуччя. І як не стараються лісівники, місцеві ради та правоохоронці перешкодити цій напасті,їхні зусилля марні. Серед білого дня загорілися акацієві ліси.— Приїжджайте до нас і побачите на власні очі, як вогонь безжалісно пожирає десятки кілометрів лісосмуг,— сказав у телефонній розмові директор СТОВ “Явір” Нововоронцовського району Федір Яровий. — Вже не знаємо, як боротися з цією напастю! Хтось підпалює лісосмуги, щоб потім зрубувати дерева і продавати як дрова.

За кілька годин ми на його старенькій “Ниві” разом із головою постійної комісії з питань агропромислового комплексу,охорони навколишнього середовища та земельного реформування Нововоскресенької сільради Віталієм Сухомлином об’їхали акацієві лісосмуги та поля, де пройшовся вогонь. І досі горить. І ніхто не поспішає гасити рукотворні пожежі!

— Ліси безперестанку горять ще з середини серпня, — невесело сказав Віталій Сухомлин, — і ніхто не може зупинити вогонь. Дорожнеча палива призвела до того, що селяни змушені купувати крадені дрова. Імена губителів природи знають усі, але кругова порука забезпечує їм імунітет від кримінальної відповідальності.

Бачите, обвуглилася не лише земля зі свіжими пеньками й сотнями наполовину обгорілих дерев, а й поля поступово перетворюються на чорну пустелю. Якщо не покладемо цьому край, екологічна катастрофа неминуча. А поки що рано-вранці, ввечері та пізньої пори беруться за свою чорну роботу доморощені “дроворуби”. І вже сьогодні маємо майже сорок кілометрів сплюндрованих вогнем лісонасаджень…

Директор Нововоронцовської філії “Херсонагроліс” В’ячеслав Волченко коментує: “На жаль, у нас нема справжнього господаря лісосмуг, а він обов’язково повинен бути, бо інакше чекає велика біда.

Анітрохи не перебільшую загрозу, яка таїть в собі повне знищення лісонасаджень! У Нововоронцовському районі на сьогодні є 2133 гектари лісосмуг, з них — 136 га на території Нововоскресенської сільради. В майбутньому є намір передати всі лісонасадження на наш баланс, але потрібно мати майже 200 тисяч гривень, аби замовити технічну документацію. І штати лісників потрібно збільшувати, а це також чималі кошти. Словом, зміни на часі, але вони відбудуться тільки тоді, коли буде фінансування. Пожежі в лісосмугах багатьох населених пунктів виникають надто часто, щоб “списувати ” їх на випадковість. На мою думку, це цілеспрямоване знищення. Лише нинішнього літа довелось локалізувати лісові пожежі в селах Гаврилівці, Осокорівці, Миролюбівці, Любимівці, а також поблизу селища Нововоронцовка.

Ситуація з лісосмугами — це наслідки недолугого реформування аграрного сектору економіки в державі. Хлібороб зі своїми негараздами опинився біля розбитого корита. Землю швиденько роздали, не поміркувавши, як її оброблятимуть селяни, в кого за душею, крім мозолистих рук, нічого нема. Одно правда, що в бідного буде легше відібрати. Бо на своїй землі він і на машину вугілля не заробив.

Звідки ж у старенької бабусі, матері одиначки чи багатодітної сім’ї візьметься тисяча гривень на тонну вугілля? Тому вони і змушені платити за тракторний причіп акацієвих дров по 300–400 гривень. А на людській біді наживаються ділки місцевого розливу. А “взяти” їх ніяк, бо над ними — “дахи” при владі (хай — у низах). І в державі, де байстрюки капіталу чубляться за трон і нема ніякої надії на порядок, навіть в моді робити кожному те, що заманеться.

Тому димить на всю Україну, щоб не видно було, хто краде, хто палить, а хто покриває. Біда. І задавнювати її не можна!

Микола ГУРЕПКО,
Херсонська область

Селянська правда №67(68) від 16.09.2008

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!