Лісівник Юрій Юркевич: життя, віддане Карпатам

Книга "Лісівник Юрій Юркевич: життя, віддане Карпатам" присвячена 100-річчю від дня народження Юрія Володимировича Юркевича, знаного карпатського лісівника, науковця, природоохоронця, краєзнавця і патріота. Книга видана Дунайсько-Карпатською програмою WWF, державним підприємством «Надвірнянське лісове господарство» та природним заповідником «Ґорґани».

Завдання нашого видання - представити знану людину, розповісти про її життя, досягнення, поступ, а також дати слово тим, хто знав його, любив або поважав, хто провів не один день поряд – діти, родина, друзі, колеги по роботі й знайомі.

У книзі представлено біографічний нарис про життєвий шлях Ю.В. Юркевича, згадано найбільш вагомі й цікаві його фрагменти. Додано список його основних наукових й науково-популярних праць. Згадано найважливіші результати досліджень Ю.В. Юркевича. Спогади близьких друзів та колег по роботі доповнюють образ видатного науковця.

Постать Ю.В. Юркевича є цікавою та цінною у сучасних умовах ще тим, що він поєднав у собі філософії лісівника та природоохоронця в одній особі, особливо у час тоталітарних режимів. Він був представником старшої генерації лісівників, які розглядали ліс, у першу чергу, як екосистему із усіма її природними цінностями, а вторинно вже, як угіддя, що дає кубічні метри деревини. Він був людиною, яка бачила у старовірокових деревостанах джерело натхнення й інформації, а не хвилювалась, що вони перестиглі, деревина розкладається й псується. Образ Ю.В. Юркевича вказує, також, на можливість та критичну потребу формування типової (а не як виняток) постаті лісівника як справжнього господаря лісу із батьківськими рисами, який розглядатиме рубку лісу як крайній захід і спроможний отримати реальну користь від великої кількості природних функцій та цінностей лісової екосистеми.

На нашу думку, книга буде корисною не тільки для працівників лісового господарства, а також працівників природоохоронних територій, наукових й навчальних закладів, учнів, студентів, істориків, краєзнавців та екологів.

"Коли у колах карпатських лісівників заходить мова про Юрія Володи-мировича Юркевича, щось змінюється у буденно-робочому плині часу - теплі спомини, захоплення, повага, вдячність за науку та приклад життя, сповна відданого лісовому господарству.

Вчитель… Так з доречним в цьому випадку пафосом говорять зараз про нього ті, яким пощастило слухати лекції Юрія Юркевича.

Наставник… З гордістю вимовляє покоління лісівників Івано-Франківщини.

Природоохоронець… Бо без тіні сумніву й страху намагався зберегти природні цінності Карпатського краю.

Краєзнавець… Стверджують люди, які спілкувалися з ним за життя і які читали його працю «Бистриця – чарівна закутина гуцульського краю».

Патріот… любов до гір, лісів, полонин та річок була дієвою частиною життя Ю.Юркевича.

Бог дав пану Юрію довгих 92 років життя, які стали як випробуванням, так й ласкою долі. Він зумів пройти їх із честю та залишити вагомий спадок. "

Завантажити книгу

Джерело: wwf.panda.org/uk

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!