Кам’янська Січ стане Національним природним парком

Камянська Січ стане Національним природним паркомНа території історичної пам’ятки Кам’янська Січ, що знаходиться у Бериславському районі Херсонської області, заплановано створити Національний природний парк загальною площею 20 тис. га., повідомляє УНІАН з посиланням на Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства.

На території майбутнього парку планують виділити кілька зон: господарську, стаціонарної рекреації, регульованої рекреації та заповідну. В господарську зону, яка займатиме майже три чверті площі парку, увійдуть сільськогосподарські угіддя, які переважно розташовані на схилах Дніпра, а також, лісосмуги, дороги, населені пункти та сільськогосподарські комплекси.

Зона стаціонарної рекреації розташовуватиметься на місці скупчення археологічних та історичних пам’яток в околицях села Республіканець. Її площа становитиме близько 0,2 тис. га.

Зона регульованої рекреації включатиме природні та напівприродні ділянки балок та тераси, які використовуються для відпочинку, на них також відбувається випас худоби та заготівля сіна, лікарської сировини, грибів тощо. Її орієнтовна площа - близько 4 тис. га.

Заповідна зона займатиме найбільш збережені степові ділянки балок. Її площа становитиме близько 1 тис. га.

Крім того, на виконання доручення КМУ від 12 листопада 2009 року № 45719/24/1-09 щодо створення на території природно-заповідного фонду загальнодержавного значення туристичної та рекреаційної інфраструктури лісогосподарські підприємства управління проводять роботи з облаштування місць відпочинку, туристичних стежок, завозять деревину для спостережних веж, створюють рекреаційні пункти, будуються під`їзні дороги. Активну участь у створені парку беруть працівники Качкарівського та Бериславського лісництв.

Кам`янська Січ - адміністративний і військовий центр запорозького козацтва у 1709-1711 роках та 1728-1734 роках. Розташовувалася в гирлі річки Кам`янка на правому березі Дніпра (нині село Республіканець Бериславського району Херсонської області). Заснована після зруйнування царськими військами Чортомлицької Січі.

В її володіння входили землі Кам`янки, Олешок, Очакова понад Дніпром і Чорним морем. Козаки мали право збирати мито з перевозів на Дніпрі і Бузі. У Січі знаходились похідна церква, курені, кількість яких майже дорівнювала їх кількості на Чортомлицькій Січі, а також ремісничі майстерні і шинки. Тут діяло кісткообробне виробництво, лиття кольорових металів, гончарне виробництво.

У 1711 році за наказом царя Петра І Кам’янська Січ знищена.

Після тимчасового перебування Січі у володінні Кримського ханства відроджується біля міста Олешки (1711-1728 роки). У 1734 році запорожці переселилися з Кам`янської Січі на р.Підпільну, де заснували Нову Січ.

Джерело: www.greenparty.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!