Із солоних озер браконьєри націдили мільйони

Рибінспекція викрила злочинне угрупування браконьєрів, яке працювало на підприємця з Херсона. Воно «спеціалізувалося» на видобуванні крихітного рачка — артемії, який водиться у каскаді Марківських солоних озер Голопристанського району області.

Видобування велося майже у промислових масштабах: шестеро мешканців села Геройського «проціджували» водойми волокушами, далі рачка сушили, переміщали у бочки і відправляли до обласного центру вантажівкою «ГАЗель» з причепом, наданою роботодавцем.

— Під час затримання у браконьєрів вилучили стоси бочок із 365 кілограмами артемії, яку добувати заборонено. Тож лише під час останнього незаконного лову вони завдали природі збитків на 155,1 тисячі гривень. А з огляду на те, що до знешкодження злочинної групи вона «прочісувала» Марківські озера щонайменше тиждень, цю суму сміливо можна збільшити на порядок. Тому знаряддя лову та затримані з ними браконьєри передані міліції для притягнення до кримінальної відповідальності, — коментує організатор операції, керівник Геройсько-Залізнопортівської дільниці управління «Херсондержрибоохорони» Павло Солохін.

На дрібному рачку організатор промислу «підняв» великі гроші. Хоча артемія не йде у їжу людині, її яйця є чудовим кормом для цінних промислових порід риби на кшталт осетра, севрюги, форелі, а також для дорогих акваріумних риб.

Цей корм, що може зберігатися кілька років без втрати корисних властивостей, з України тіньовими каналами іде на експорт до Польщі, Чехії, Німеччини. А коштує кілограм артемії чи її яєць близько чотирьох тисяч гривень. Тобто, три тонни рачка, які могли за тиждень добути в озерах браконьєри, мали принести їх наймачеві близько дванадцяти мільйонів (!) гривень.

Надприбутковий «бізнес» шкодить довкіллю, вважають науковці.

— Артемія водиться тільки у солоних пересихаючих водоймах півдня України. Цей зяброногий рачок харчується бактеріями і мікроводоростями, тож є надзвичайно важливим для підтримання екологічної рівноваги у таких озерах, і його масове знищення загрожує перетворенням водойм на «мертві» зони, — доповнює науковий співробітник кафедри гідробіоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрного університету Павло Кутіщев. — Раніше яйця артемії добували в дуже обмежених кількостях для відгодівлі личинок риб на Дніпровському осетровому рибоводному заводі, а потім «червонокнижні» осетри випускались у дику природу для відновлення їх популяції. Тепер артемію на продаж метнулися виловлювати браконьєри, і якщо їх вчасно не зупинити, навколишньому середовищу буде завдано непоправної шкоди.

На думку захисників природи, затримання шістьох ловців артемії у Марківських озерах ситуацію кардинально не змінить — на їх місце прийдуть інші. Тут головним завданням правоохоронців є виявлення організаторів кримінального промислу та перекриття каналів збуту рачка за кордон. Від того, наскільки успішно міліція та СБУ це завдання виконають, і залежить майбутнє унікальних солоних озер. Причому не тільки в Херсонській області, а також на сусідній Одещині та в Криму, де незаконний промисел артемії набуває загрозливого поширення.

Джерело: golos.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!