Мешнанці хутору Буда за сталий розвиток. А хто проти?

Починаючи з 2002 р., триває відродження історичного місця – хутора Буда Черкаської області. Зараз тут створено екологічне поселення з 14 сімей, після багаторічної перерви народились діти – сім хлопчиків та дівчаток за останні 8 років. Саме тут вже 1100 років росте славний Дуб Максима Залізняка – пам’ятка історії та природи, що охороняється державою, саме тут зустрічаються рідкісні гриби, в тому числі ті, які зараз використовує фармакологія, та створюється національний природний парк «Холодний Яр».

Проте вже 5 років поспіль ВАТ «Чигиринзерно» – орендар навколишніх полів – обробляє їх отрутохімікатами, порушуючи при цьому санітарні норми, не попереджаючи людей. В цьому році оброблення полів здійснювалось на Свята Трійці – в той час, коли і місцеві діти, і понад три тисячі приїжджих екскурсантів були на вулицях хутору, не знаючи про хімічну атаку. Наслідком внесення гербіцидів стали отруєння, і виникло питання: чи дійсно потрібно державі відродження села? Чи скоробогатьки, котрі замовили внесення «хімії», думають, що хліб сам виросте, а там хоч потоп? Чи ті люди, що сипали отруту, думають, що їх і їхніх дітей то не зачепить? І що думають лікарі, еко-інспектори та прокурори? Людям набридли постійні відписки санепідемстанції та екологічної інспекції, які марно отримують зарплату і яких треба скоротити.

Хуторяни вірять, що вони мають право на життя в природному здоровому довкіллі!

Небайдужі мешканці хутору Буда: Олена Пісьмак (мати трьох дітей), Ірина Яценко, Валентина Ломако, Тетяна Шишкіна, Вадим Шишкін, Нона Дмитриченко, Олексій Юрченко, Тетяна Дробенко виступили перед журналістами і розповіли їм про факти отруєння отрутохімікатами. Хуторяни висказалися за прискорення створення на їх території національного природного парку “Холодний Яр” і прийняття сільською радою стратегічного плану розвитку громади, який би унеможливив подібну практику.

Однак, ця проблема стосується не тільки хутора Буда. Вона зазначена як одна з першочергових у стратегічних планах, що зараз розробляються в громадах Холодного Яру. Крім того, подібні дії прямо впливають і на розвиток туризму – не кожному туристу приємно прийняти душ з отрутою. А саме у розвитку внутрішнього туризму бачать громади Холодного Яру надію на відродження.

На засіданні Комітету з відродження Холодного Яру 3 червня 2010 р. були обговорені розроблені Ресурсним центром Асоціації неурядових громадських організацій (АНГО) рекомендації щодо обласної програми розвитку території Холодного Яру, які передані облдержадміністрації та представлені черкаським журналістам. Звичайно, зараз є багато різних програм і, прямо скажемо, далеко не всі вони приносять користь, але ця програма розроблена "знизу", тобто враховує думку мешканців місцевих громад. Тому ми впевнені, якщо ця програма буде впроваджена, то вона отримає підтримку населення, що вкрай необхідно для того, щоб програма працювала.

Прес-конференція з цього приводу відбулася 8 червня 2010 р. об 11.00, в приміщенні Ресурсного центру АНГО (м. Черкаси, вул. Смілянська, 78, оф. 310).

Проект з регіонального розвитку Холодного Яру реалізується Ресурсним центром АНГО в межах спільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа за проектом UNITER

Для контактів:

Анатолій Рекун,
Ресурсний центр АНГО,
asim AT uch.net

Нона Дмитриченко,
050-3563979

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!